BOZANIĆEVO PREDAVANJE U RIMU

'Doprinos Crkve za zajedničku europsku kuću'

16.11.2011 u 21:52

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovao je, na poziv predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Angela Bagnasca, u Rimu na studijskim danima za talijanske biskupe koji su o temi 'Crkva i vjerske zajednice u sustavu Europske unije' održani od 14. do 16. studenoga 2011., izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Na seminaru, u organizaciji Talijanske biskupske konferencije, bilo je govora o europskim pitanjima s različitih stajališta, a kardinal Bozanić održao je predavanje 'Doprinos Crkve za zajedničku europsku kuću'.

Kardinal Josip Bozanić govorio je o zadanoj temi polazeći od desetogodišnjeg iskustva u službi potpredsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Predstavivši zemljovid biskupskih konferencija na europskom kontinentu, kardinal je govorio o novim crkvenim komunikacijskim kretanjima i povezivanjima, što danas iziskuje veće poznavanje i poštovanje identiteta naroda i crkvenih i vjerskih zajednica. Nadbiskup je nadalje govorio o katolištvu i globalizaciji u Europi, o potrebi novoga kulturalnog i odgojnog projekta u crkvenom pastoralu.

Bozanić je posebice naglasio važnost doprinosa što ga daje Crkva u Europi, osobito kad je u pitanju život, obitelj, dostojanstvo osobe kao i dostojanstvo ljudskog života od začeća do naravne smrti. Važnost crkvenog nastojanja na tom području to je veća, jer se često samo ona u okviru europskih institucija zauzima za ta temeljna ljudska pitanja, ističe se u priopćenju.

Među predavačima bili su i nadbiskup Dijona u Francuskoj msgr. Roland Minnerath, podtajnik u Državnom tajništvu Svete Stolice msgr. Ettore Balestrero, generalni tajnik COMECE-a msgr. Piotr Mazurkiewicz, europski parlamentarac Mario Mauro, generalni odvjetnik Suda pravde Europske unije prof. Paolo Mengozzi. Zaključno predavanje održao je predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco. Predavači su govorili o europskim pitanjima s različitih aspekata, napose o dijalogu Crkve, vjerskih zajednica i institucija Europske unije, o subjektima dijaloga, procedurama, otvorenim pitanjima, dosadašnjim nastojanjima i trendovima u tome dijalogu.