NOVA NORMA

Automobili sve veći: Otkrivamo kad će se konačno crtati nova parkirna mjesta

30.01.2024 u 22:54

Bionic
Reading

Sve više ljudi kupuje veće automobile pa samim tim parkirališna mjesta postaju premala. Do prije nekoliko godina iscrtavala su se prema staroj normi iz 80-ih godina. Prema novom pravilniku, u idućih pet godina to se treba promijeniti

'Prijašnjim propisima je bilo 2 m široko i 5 m dugačko parkirno mjesto. Danas je to 2,20 metara širine i 5,5 metara dužine', kaže za HRT zagrebački pomoćnik pročelnika za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost Marko Vezlek.

Novim pravilnikom za mjere parkirnih mjesta nalaže se da se do 2029. ona koja imaju stare mjere promijene, no to nije svugdje jednostavno.

'Parkirno mjesto se gubi htjeli ili ne htjeli i nije jednostavno i izmjestit stablo koje je 30 ili 40 godina staro, odnosno pomaknut ga lijevo ili desno. I instalacije utječu gdje će biti stablo i tako jedna promjena utječe na drugu, druga na treću', kaže Vezlek.

Parkirna mjesta šire se prije svega zbog automobila koji su danas sve veći.

'Karakteristični automobil je tad bio 4 m ili nešto duži od 4 m, a širina 1,60, a danas se to sve promijenilo. Danas su auti i duži i širi tako da parkirališna mjesta koja su davno prije rađena više nisu prikladna za današnje automobile', istaknuo je Marko Šoštarić, prometni stručnjak.

Kako smo nedavno pisali, novi automobili postali su toliko napuhani da ih je polovica preširoka da bi stali na parkirna mjesta dizajnirana prema minimalnim standardima na ulicama u mnogim zemljama. Prosječna širina novog automobila u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu prešla je 180 cm u prvoj polovici 2023., nakon što je rasla u prosjeku za pola centimetra svake godine od 2001. godine.