PODRŠKA KOLINDI GRABAR KITAROVIĆ

Donatorskoj večeri odazvali se Štimac, Bezmalinović, Maleš...

15.12.2014 u 12:35

  • +9

Donatorska večera za Kolindu Grabar Kitarović u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Na donatorskoj večeri za predsjedničku kampanju HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović sinoć su u hotelu Atrium u Splitu, u vlasništvu poduzetnika Zvonka Kotarca, uz stranačka imena viđena i neka poznata lica iz sportskog i gospodarskog života te estrade

Donatorskoj večeri odazvali su se, između ostalih, Mislav Bezmalinović, proslavljeni vaterpolist i prvi čovjek tvornice ribe Sardina iz Postira, bivši izbornik Igor Štimac i pjevač grupe Dalmatino Ivo Jagnjić, koji je svoj politički coming out imao i u vrijeme bračnog referenduma, kada je javno izrazio podršku inicijativi U ime obitelji, kazavši da je 'normalno to da je brak samo zajednica žene i muškarca'.

Na večeri je bio i Hrvoje Marušić, predsjednik HUP-a za Dalmaciju i nekadašnji član Liste Velog mista koji se u HDZ vratio uoči lokalnih izbora 2013. U hotelu Atrium viđen je i splitski slikar Zvonimir Mihanović, koji je medijima bio zanimljiv zbog svoje veze s bivšom starletom Simonom Gotovac. Zatim splitski građevinski poduzetnik Ilija Naletilić, kao i vlasnik RNK Split i tvrtke 'Skladgradnja' Slaven Žužul, koji je u sporu sa pravnom državom zbog jedne od HAC-ovih korupcijskih afera u javnosti poznate kao 'farbanje tunela'.

Predsjedničku kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović došao je podržati i nekadašnji predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš, čiji pokušaj razotkrivanja kriminala i korupcije u Hrvatskom nogometnom savezu to moćno udruženje nije dočekalo aplauzom. Negativne reakcije na njegovu suradnju s Uskokom u aferi Pošteno suđenje dolazile su upravo od pojedinaca koji obnašaju vrlo važne funkcije u HNS-u, poput prvog dopredsjednika i HDZ-ova donatora Zdravka Mamića. Osim toga, nakon epizode s Uskokom Maleš je dugo bio nezaposlen jer kao takav nije bio primamljiv poslodavcima. Odnedavno je poslovni angažman dobio u jednog banci, a svoje simpatije prema HDZ-ovoj kandidatkinji izrazio je i zajedničkom fotografijom s Kolindom na svom profilu na Facebooku.

Od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka novinari u Splitu su tražili da komentira donaciju predsjednika Dinama Zdravka Mamića Kolindi Grabar Kitarović, na što je on odgovorio da ne zna tko je donator niti se time bavi.

Na novinarsko inzistiranje da odgovori hoće li prihvatiti donaciju, budući da je Zdravko Mamić, kao i njegov brat Zoran, viđen na donatorskoj večeri u Zagrebu, Karamarko je iznervirano rekao: 'Gledajte, on je donator, u čemu je problem?'.

Kako je medijima pojasnio Hrvoje Marušić, predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a, na večeri je bilo 510 ljudi, čime je Split dostigao zagrebački Westin.

'Odaziv je iznad očekivanja i možda smo trebali biti hrabriji i uzeti veću salu, jer je mnogo ljudi doniralo novac, a nisu došli', rekao je Marušić i dodao kako očekuju da su u Splitu skupili oko milijun kuna donacija.

Jesi li 'donatorske večere', koje HDZ organizira diljem Hrvatske i tako prikuplja novčane priloge u visini od dvije do deset tisuća kuna, direktno kršenje pravila o financiranju kampanje?, o čemu je pisao tportal.hr, istražuje Državno izborno povjerenstvo.