DRVNA INDUSTRIJA SPAČVA

Donacije HDZ-u i HSS-u, a radnicima otkazi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.03.2009 15:53
  • Objavljeno 31.03.2009 u 08:55
drvna industrija

drvna industrija

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Drvna industrija 'Spačva' iz Vinkovaca, unatoč činjenici da zaposlenike plaća oko 2.500 kuna mjesečno, uspjela je smoći dovoljno financijske snage da prošle godine dvjema strankama vladajuće koalicije – HDZ-u i HSS-u – donira ukupno pola milijuna kuna. Naime, prema podatcima iz objavljenog financijskog izvješća HDZ-a za 2008. godinu Spačva je toj stranci donirala 300 tisuća kuna. HSS-u je Spačva lani donirala 200 tisuća kuna i najveći je donator te stranke

Ivan Božičević, sindikalni povjerenik u Spačvi d.d., kazao nam je da ne zna ništa o tim donacijama te da to ne može komentirati. Na tvrdnju da je riječ o javno dostupnim podatcima koje su stranke objavile, rekao je da će se o donacijama HDZ-u i HSS-u raspitati. Božičević je od kraja srpnja 2008. godine i član Nadzornog odbor tvrtke, a na tom tijelu se, otkako je on član, nije raspravljalo o donacijama strankama, piše Novi list

Potvrdio je da su plaće u tvrtci oko 2.500 kuna te da se u posljednje vrijeme četvrtina plaće zaposlenima isplaćuje u bonovima. Skoro svi radnici su, prema Božičeviću, potpisali da se slažu s takvom isplatom plaća, odnosno nešto više od 1.800 kuna u novcu i nešto više od 600 kuna u bonovima.

Božičević je kazao i da je tvrtka posljednjih mjeseci u velikim poteškoćama uslijed kojih je od sredine prošle godine otpustila oko 300 radnika, a uskoro se očekuje program zbrinjavanja za još stotinjak zaposlenih.Predsjednik Uprave Spačve Dario Puljiz kazao je da se radi o ugovorima sklopljenima u listopadu 2007. godine u vrijeme predizborne kampanje, a koji su, očito, realizirani 2008. godine.

– Htjeli smo pomoći demokraciju. U to doba nismo mogli znati tko će pobijediti na izborima i biti na vlasti, rekao je Puljiz, odgovarajući na pitanje kako to da tvrtka u kojoj su plaće slabe donira ukupno pola milijuna kuna strankama. Puljiz je ustvrdio da se tvrtka u svemu ponašala po zakonu i transparentno i sve iskazala u svojim izvješćima, a spomenuti iznos od pola milijuna kuna je otprilike deset posto od mjesečnih potreba za isplatu plaća.

Puljiz također smatra da se tim donacijama ništa nije kupovalo jer 'možemo mi pomoći strankama, ali od toga se ne živi, nego od onoga što se proizvede i proda', kazao je aludirajući na aktualnu tešku situaciju u cijeloj drvnoj industriji.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske izrazio je ogorčenje što Spačva donira velike svote novca političkim strankama dok joj radnici rade za bijedne plaće ili ostaju bez posla.

Dok se Samostalni sindikat drvne i papirne industrije bori za spašavanje radnih mjesta, jer je u toj djelatnosti u pola godine oko 4000 radnika ostalo bez posla, predsjednik Uprave i suvlasnik Spačve Dario Puljiz daje HDZ-u 300.000 kuna, a koalicijskom mu partneru HSS-u 200.000 kuna, upozorava SSSH u priopćenju.

Ta sredstva zaradili su radnici Spačve kojima je prosječna plaća 2.500 kuna i kojima se u posljednje vrijeme isplaćuje četvrtina u bonovima.

Da apsurd bude veći, Puljiz ne vidi ništa sporno u tome što je, prema izvješću medija, postao najvećim donatorom HDZ-a, pravdajući to riječima kako su 'samo htjeli pomoći demokraciji'. Valjda je u istu svrhu i HDZ, u vrijeme kad radnicima steže remen do granica izdržljivosti, kupio premijeru superluksuzni blindirani BMW, kaže SSSH.

Sada je jasnije zašto se Puljiz, inače predsjednik HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije, premda je bio najavljen kao uvodničar nije pojavio na konferenciji za novinare Sindikata drvne i papirne industrije održanoj 11. ožujka, na kojoj je upozoreno na dramatično stanje u toj djelatnosti,  zaključili su sindikalisti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi