PRAVORIJEK SPLITSKOG NADBISKUPA

'Don Sanader savjesno upravlja crkvenim milijunima'

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 28.01.2011 15:16
  • Objavljeno 28.01.2011 u 13:23
don Vinko Sanader

don Vinko Sanader

Izvor: Cropix / Autor: Joško Supić

'Na temelju svega viđenog Nadbiskupija može samo zahvaliti don Vinku Sanaderu za savjesno upravljanje župnim materijalnim dobrima, a još više za marljivi i odani pastoralni rad', ističe se u priopćenju Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu

Nadbiskupija splitsko-makarska oglasila se zato što je 'većina medija u Hrvatskoj veoma senzacionalno objavila sumnju da župnik u župi Gospe od Otoka u Solinu, don Vinko Sanader, na svojim bankovnim računima drži oko tri milijuna kuna

nelegalnog novca'.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u današnjem priopćenju navodi da je nakon provjere župnoga blagajničkog dnevnika posljednjih deset godina i bankovnih ispisa ulaganja, podizanja i oročavanja novca s naznačenih računa, utvrđeno da župa Gospe od Otoka posjeduje 2.708.303 kuna. Taj je iznos sadašnji župnik dijelom naslijedio od bivšeg župnika, a godišnje ga je povećavao u skladu s milodarima vjernika koji nisu potrošeni u tekućoj godini.

U priopćenju se dalje navodi da je župnik Sanader sve župne prihode i rashode 'veoma savjesno bilježio u Blagajnički dnevnik i u presliku dostavljao nakon završene godine u Nadbiskupski ordinarijat'. Uvijek je pod posebnom stavkom, i uz supotpis članova župnoga ekonomskog vijeća, naznačio iznose koji se odnose na oročeni župni novac.

U priopćenju se ističe da je istina da se računi vode na ime župnika, a razlog tomu je to što nijedna župa nije bila priznata kao pravna osoba sve do 1998. godine, pa su banke preferirale suradnju s računima na ime župnika, a ne župe. Mnogi župnici su takvu uknjižbu ostavili i do danas.

No don Vinkova godišnja izvješća Nadbiskupiji jasno potvrđuju da se u ovom slučaju stvarno radi o prihodima i o vlasništvu župe, kojima po svojoj savjesti i odobrenju nadležnih raspolaže župnik. 'Župnik don Vinko Sanader doista je savjesno upravljao prihodima župe, ne trošeći ih čak ni u nužnu obnovu kuće. Nakon svih podmirenih troškova, župnik je svake godine za buduće potrebe župe pretičak polagao na navedene račune. Sve je oročeno i, prema propisima, na vrijeme prijavljeno u Nadbiskupiju', kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi