'PRESUDNO PITANJE'

Domovinski pokret pred rodilištem u Splitu predstavio pet mjera za demografski oporavak

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.04.2021 12:34
  • Objavljeno 19.04.2021 u 12:34
Mate Šimundić, kandidat Domovinskog pokreta za župana Splitsko-dalmatinske županije

Mate Šimundić, kandidat Domovinskog pokreta za župana Splitsko-dalmatinske županije

Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric / CROPIX

Kandidati Domovinskog pokreta u ponedjeljak su pred splitskim rodilištem predstavili pet mjera za demografski oporavak. Dvije mjere bi roditeljima s troje i više djece trebale donijeti status odgojitelja i besplatan vrtić, a jedna će mjera poticati stupanje u brak. Tu je i mjera koja će osigurati besplatnu užinu za sve učenike, kao mjera koja će pomoći aktivnoj useljeničkoj politici za područje Zagore

Kandidat Domovinskog pokreta za splitsko-dalmatinskog župana Mate Šimundić rekao je da je pitanje demografskog oporavka presudno za cijelu Hrvatsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, a to se osobito odnosi na općine i gradove u Dalmatinskoj zagori i na otocima.

"Pokazatelji su poražavajući jer se po podacima Državnog zavoda za statistiku u posljednjih deset godina broj stanovnika smanjio za 5268 osoba. Kad se tome pridoda razlika između onih koji su se iselili i doselili u tom razdoblju dolazimo do podatka da je stanovnika naše županije manje za otprilike osam tisuća", rekao je Šimundić.

Posebno ih, kaže, zabrinjavaju nepovoljni demografski trendovi koji prijete slomom u dugoročnom razdoblju.

Kandidat za dožupana Marko Žaja je objasnio da će mjera koja se odnosi na status odgojitelja među ostalim uključivati niz pogodnosti, kao i da Domovinski pokret želi pomoći u gradnji vrtića jedinicama lokalne samouprave.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!