ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Domoljubnoj koaliciji prednost u 5. izbornoj jedinici, u 6. i 7. tijesno

04.11.2015 u 20:40

Bionic
Reading

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora pripremila veliko terensko predizborno istraživanje u 10 izbornih jedinica. Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 22. listopada do 2.studenog. Danas su objavljena promišljanja birača u 5., 6. i 7. izbornoj jedinici

Peta izborna jedinica obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Dva tjedna prije izbora u 5. izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvojila bi 40,81 posto glasova, koalicija Hrvatska raste osvojila bi 34,58 posto glasova, a Most nezavisnih listi 7,97 posto glasova.

Govoreći u mandatima, te brojke znače sigurnih sedam mandata za Domoljubnu koaliciju, šest mandata za koaliciju Hrvatska raste, od kojih je pet sigurno, te jedan siguran mandat za Most nezavisnih listi. Ako se koalicija Hrvatska raste ne izbori za jedan manje izvjestan mandat, za njega se mogu izboriti Živi zid ili HDSSB, koji bi time imali po jedan mandat, ili pak Domoljubna koalicija, koja bi time dobila osam mandata.

Šesta izborna jedinica obuhvaća jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba.

Prema stanju izbornih preferencija prije zadnjeg tjedna kampanje, po jedan siguran mandat u 6. izbornoj jedinici imali bi koalicija Bandić Milan 365 i drugi s 8,22 posto glasova te Most nezavisnih listi s 11,35 posto potpore birača. U slučaju koalicije Hrvatska raste s 30,35 posto glasova svih pet mandata je sigurno dok je u slučaju Domoljubne koalicije s 35,23 posto glasova od šest mandata sigurno njih pet.

U ovoj jedinici Živi zid, prema promišljanju birača dva tjedna prije izbora, tek treba osvojiti jedan mandat. Za dva manje izvjesna mandata u ovoj jedinici bore se četiri opcije. Ukoliko oni ne pripadnu Domoljubnoj koaliciji ili Živom zidu, za njih se mogu izboriti koalicija Hrvatska raste, koja bi time dobila i šesti mandat, odnosno Most nezavisnih listi, koji bi time bio na dva mandata.

Sedma izborna jedinica obuhvaća jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačku županiju, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba.

Prema promišljanjima birača dva tjedna prije izbora, Domoljubna koalicija osvojila bi 36,79 posto glasova, zatim koalicija Hrvatska raste 35,16 posto glasova, a Most nezavisnih listi 11,03 posto glasova.

U mandatima, te brojke znače šest mandata za Domoljubnu koaliciju te šest mandata za koaliciju Hrvatska raste i dva mandata za Most nezavisnih listi. Mandati su u slučaju Domoljubne koalicije sigurni dok u slučaju koalicije Hrvatska raste od navedenih šest mandata pet možemo smatrati sigurnim dok od dva mandata za Most nezavisnih listi jedan možemo smatrati sigurnim.

Za dva manje izvjesna mandata bori se čak pet opcija. Ukoliko mandati ne odu koaliciji Hrvatska raste i Mostu nezavisnih listi, za njih se mogu izboriti Domoljubna koalicija, koja bi time dobila sedam mandata, ili pak Živi zid i koalicija Bandić Milan 365 i drugi, koji bi time dobili po jedan mandat.

Istraživanje je provedeno metodom lice u lice na reprezentativnom uzorku građana za svaku izbornu jedinicu. Ispitanici su glasačke preferencije iskazivali putem metode tajnog izjašnjavanja. Uzorak u 5. izbornoj jedinici bio je ukupno 415 ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,8 posto. Uzorak u 6. izbornoj jedinici je 422 ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,8 posto dok je uzorak u 7. izbornoj jedinici 420 ispitanika s mogućnošću pogreške +/-4,8 posto. Istraživanje donosi promišljanje birača dva tjedna prije izbora.

Podsjetimo, Nova TV u posljednja dva dana objavila je rezultate istraživanja za 3. i 9. izbornu jedinicu te za 4., 8. i 10. izbornu jedinicu