OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Domagoj Hajduković SDP-ov kandidat za župana

18.04.2013 u 15:41

Bionic
Reading

'Osim izvornog značenja kratice SDP-a, njome Slavoncima i Baranjcima šaljemo važnu poruku: 'Slavoniji donosimo promjene!'', rekao je Domagoj Hajduković, upravo promovirani kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske za župana Osječko-baranjske županije na predstojećim lokalnim izborima

U punoj dvorani, odnedavno za redovite projekcije filmova zatvorenog osječkog Kina Uranija, kandidata SDP-a za župana Osječko-baranjske županije došli su podržati jaki stranački ljudi: ministar zdravstva Rajko Ostojić, predsjednik Zagrebačke skupštine Davor Bernardić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, saborski zastupnici Biljana Borzan, Zlatko Komadina, Damir Tomić, Damir Rimac, predsjednik koalicijskog partnera HSU-a Silvano Hrelja i drugi.

Zanimljiv je bio svojevrsni happening Davora Bernardića, koji je za govornicom počeo galamiti simulirajući tako saborske zastupnike iz na ovom području vladajućeg HDSSB-a, ustvrdivši da se ovdje poslije izbora više neće galamiti. Iz Slavonije se dosad, naime, uglavnom čula galama, rekao je Bernardić, na što se nadovezao Rajko Ostojić poručivši da se galamom može samo pokvariti slušni aparat i napraviti veće gužve u bolnici.

Prvi javni govor kao kandidat za župana, saborski zastupnik i predsjednik ŽO SDP-a Domagoj Hajduković posvetio je upravo demaskiranju HDSSB-a kao najvećeg političkog konkurenta na ovom prostoru bacivši mu tako maramicu u lice.

'Osam godina pričaju nam da je Slavonija zaostala i opljačkana. Upiru prstom u glavni hrvatski grad Zagreb, kao da je u nekoj stranoj državi i tvrde da se ondje, izvan Slavonije, odlučuje na njezinu štetu. A upravo oni redovito odlaze u drugu državu po svoje mišljenje, naređenja i instrukcije koje onda slijepo provode. No Slavonci znaju tko je o Slavoniji odlučivao svih ovih godina, bio alfa i omega kao njezin gubernator, tko je tu hodočastio i u čijem društvu, komu se pljeskalo i kitilo titulama počasnih građana. Znaju i tko je birao i u Zagreb slao ljude od povjerenja na važne državne funkcije i za ministre.'


Usporedivši porast broja nezaposlenih u Hrvatskoj od 1990. godine do danas za 20-ak posto, s onim u Slavoniji u istom razdoblju koji se više nego udvostručio, Hajduković je odgovornost za to adresirao onima koji su gotovo sve to vrijeme bili u vrhovima vlasti i presvlačili stranački dres, a sada se u slavonskim rekljama javljaju kao spasitelji Slavonije. Rekao je i da je Osijek, nekad predvodnik gospodarskog razvoja regije, izgubio gotovo polovicu industrije i 22 tisuće radnih mjesta, te se upitao gdje je tada bio inat 'spasitelja Slavonije'.

Osim sa Zagrebom, posvađali su nas i sa SAD-om. Na ponudu američkog veleposlanika da se u Osijeku održi Brownov forum – skup poslovnih ljudi iz regije i SAD-a – i tako podrže poduzetnici i ulagači u aktiviranju ovdašnjih potencijala, podigli su oko Slavonije 'kineski zid'. Inatom su samo sebi osigurali pristojan život, ali Slavonci od toga nemaju koristi', rekao je Hajduković, zaljučivši da će SDP znati iskoristiti prednosti suradnje sa središnjom vlašću te odbaciti destrukciju, izolaciju, inat i sukobe.