nakon vijeća za euro

[VIDEO/FOTO] Plenković: Nismo od jučer, nismo naivni ni glupi! Ucjenjivanje HDZ-a neće gledati još sto godina

11.11.2020 u 14:05

Bionic
Reading

'Raspravljen je nacionalni plan zamjene kune eurom', kazao je premijer Andrej Plenković nakon što je predsjedao sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, dodavši da će se taj dokument uputiti u javno savjetovanje

Dodao je da ukoliko ispunimo sve kriterije, već početkom 2023. uveo bi se euro.

'Očekujem da svi koji mogu doprinijeti ovoj temi iskažu svoj stav', kazao je Plenković. Upitan koji je najveći izazov na tom putu, kazao je da smatra da je najvažnije da se zadržimo na deficitu ispod tri posto.

'Sve ekonomije su u posebnim okolnostima zbog koronavirusa. Radit ćemo na ispunjavanju kriterija. U sljedeće dvije godine moramo napraviti ključne iskorake', rekao je Plenković.

Govoreći o interpelacijama koje su pokrenute u Saboru, smatra da je tema Krš - Pađene potpuno promašena.

'Što se tiče predlagača, iza toga stoji bivši Mostov ministar okoliša, pravednik Dobrović koji je bio godinu i pol dana na toj dužnosti. Sve što su jučer nastojali argumentirati su stvari koje taj pravednik nije poduzeo dok je bio ministar', kazao je Plenković.

Dodao je da Vlada RH nije teklič.

'Govori se o dostavi odgovarajućih dokumenata, a mogli su ih dopisom dobiti izravno od tijela koja ih posjeduju. To je teatar. Niti smo od jučer niti smo naivni i glupi, nećemo dopustiti da nas loši đaci dovode u neku vrstu političke ofenzive. Ucjenjivanje HDZ-a neće gledati još sto godina i nema potrebe da ja kao predsjednik Vlade dolazim na ovakve interpelacije. Netko tko izgubi izbore ne miri se s porazom. Hajdaš Dončić je kao baba Vanga mislio da će imati 68 mandata, a dobili su manje. Ili ucjenjivači poput Domovinskog pokreta i Mosta koji su mislili dobiti više, oni se ne mire s voljom hrvatskog naroda', naveo je Plenković.

Govoreći o sazivanju sjednice VNS-a, ponovio je da je glasnogovornik predsjednika lažno rekao da nisu dobili materijale. Naglasio je da je predstojnik njegova ureda Frka Petešić dostavio dopis predstojniku Ureda predsjednika Orsatu Miljeniću i teme te prijedloge termina.

'To nije vrsta komunikacije za koju moraju osobnu korespondenciju imati predsjednik države i Vlade', objasnio je. Dodao je da je Frka Petešić dvaput zvao Miljenića da ga pita za termin.

'Što se tiče sastanka, nije do nas. Ponuda i dalje stoji. Poslali smo u petak prijedlog, možda danas dobijemo feedback. Ako odgovore u subotu, onda nije realno da sastanci budu sutra ili prekosutra', kazao je premijer.

Stavovi koje članovi Znanstvenog savjeta Vlade iznose u javnosti ne obvezuju Vladu

Ustvrdio je u srijedu da broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj stagnira nakon uvedenih restriktivnijih mjera i najavio da će Hrvatska dobiti cjepivo kada i druge članice Europske unije (EU).

"Od prije 14 dana, kada smo imali sjednicu Vlade i kada sam kazao da imamo naznake kako će mjere koje smo usvojili omogućiti usporavanje, odnosno stagnaciju rasta broja novozaraženih, to se upravo dogodilo", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Upitan o tvrdnjama nekih članova Znanstvenog savjeta da broj novozaraženih ne stagnira, ako se uzme u obzir da u broj novozaraženih ne ulaze vjerojatni slučajevi, Plenković je kazao da se stagnacija vidi i da to nije stvar percepcije.

Istaknuo je kako je u ovom trenutnu bitan broj hospitaliziranih, kao i da svatko kome je potrebna dobije liječničku skrb.

"Netko tko ima temperaturu, kome je slabo, tko zahtijeva liječničku pomoć, oni su svi na liječničkoj skrbi. Nemamo još 5000 ljudi koji su kući, a nisu na intenzivnoj njezi. To se ne događa", ustvrdio je i dodao da su sada bitni brojevi hospitaliziranih i pacijenata na respiratorima.

Plenković je istaknuo da stavovi koje članovi Znanstvenog savjeta Vlade iznose u javnosti ne obvezuju Vladu, Nacionalni stožer civilne zaštite, ministra zdravstva ni njega osobno ni na koji način.

  • +26
Vijeće za euro Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"Njihova uloga je savjetodavna, da temeljem svoje ekspertize, znanja i iskustva pomognu Vladi u donošenju pravovremenih mjera zdravstvenoga karaktera", poručio je. 

Plenković je najavio da će cjepivo protiv koronavirusa u Hrvatsku doći kada se nabavi na razini EU-a, tj. u isto vrijeme kad i u druge zemlje članice EU-a.

"Igramo na više ploča, ono cjepivo koje prvo bude proglašeno pouzdanim naravno da će EU kao cjelina ići za time da se to cjepivo dobavi, pa će isto tako i Hrvatska dobiti cjepivo", kazao je.

Napomenuo je pritom da neće svi u Hrvatskoj odmah biti cijepljeni, već će se to obavljati prema planu po kojem će prioritet imati cijepljenje najranjivijih skupina.