nedopušteno zivkanje

[DOKUMENT] Izborno povjerenstvo traži od agencije Akter Public da se očituje po čijem nalogu je zvala građane da ne glasaju za pojedine kandidate

19.05.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba zatražilo je od agencije Akter Public da se očituje o tome u čije se ime koristio telefonski broj s kojeg se pozivalo građane da ne glasaju za određene gradonačelničke kandidate, iz kojih razloga te tko je provodio ankete među građanima i po čijem nalogu. Riječ je o agenciji koja je radila dio poslova za Domovinski pokret, odnosno kandidata za gradonačelnika Zagreba Miroslava Škoru

Podsjetimo, cijela priča iscurila je u javnost kada je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt u emisiji Otvoreno na HTV-u objavila broj s kojeg su pozivani građani da ne glasaju za nju, nakon čega je podnijela i kaznenu prijavu, da bi se potom ispostavilo da se pozivalo i da se ne glasa za Tomislava Tomaševića i Jelenu Pavičić Vukičević.

Nakon toga na teren izlazi inspekcija HAKOM-a i kod operatera 4Tel Telekomunikacije nedvojbeno utvrđuje da su oni dodijelili taj broj agenciji Akter Public, iz koje su, na prethodne medijske upite, negirali da imaju ikakve veze s navedenim brojem. U rješenju HAKOM-a koje smo objavili stajalo je i da je istog dana Akter Public dostavio očitovanje HAKOM-u u kojem navode da je došlo do nesporazuma te da povlače prijavu o tome da nisu korisnici broja.

Međutim, nakon što je rješenje HAKOM-a postalo javno, Akter Public poslao je priopćenje medijima u kojem su ustvrdili kako odbacuju svaki navod kojim ih se dovodi u vezu sa spornim brojem 38513141505.

Kako doznajemo, Izborno povjerenstvo ponovno je kontaktiralo s HAKOM-om i inspektorom koji je potpisao rješenje i ponovno je utvrdilo da je riječ o Akter Publicu, od kojeg sada traži da se žurno očituje.

'Slijedom načela Izbornog etičkog kodeksa, nije dopušteno širenje bilo kakve zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata, kao i sprečavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje birača. Nije dopuštena ni upotreba osobnih podataka pribavljenih na nezakonit način, kao i onih koji su zakonito prikupljeni od organizacija i službi, ali za druge namjene. Stoga tražimo da se žurno očitujete u čije se ime koristi navedeni broj i iz kojih razloga, tko je provodio ankete među građanima i po čijem nalogu', piše u dopisu Izbornog povjerenstva agenciji Akter Public.