OTVORENO PISMO OSTOJIĆU

'Doktori na čekanju': U naponu snage nemamo posao!

28.01.2013 u 17:11

Bionic
Reading

Diplomirani doktori medicine uputili su otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću u kojem upozoravaju da čekaju raspisivanje natječaja za pripravnički staž te da u naponu snage nemaju posla

Podsjećaju da je prema zakonskim propisima uvjet za dobivanje licence doktora medicine za samostalan rad polaganje državnog ispita, a uvjet za izlazak na državni ispit odrađivanje pripravničkog staža u trajanju od godinu dana.

'Svjesni smo činjenice da su i drugi zdravstveni djelatnici čekali možda i duže od nas na pripravnički staž. No, postoje bitne razlike između nas i ostalih zdravstvenih djelatnika. Uz to što smo mi deficitarna struka u Hrvatskoj, dužni smo istaknuti kako odrađivanjem pripravničkog staža i polaganjem državnog ispita naše školovanje ne završava. Pripravnički staž je samo most između našeg integriranog preddiplomskog i diplomskog studija te specijalističkog usavršavanja na koje smo zakonom obvezani', ističu u priopćenju, ali isto tako navode da je problem što ne mogu doći do informacije o tome hoće li, i ako hoće kada, te na koji način pripravnički staž biti raspisan.

'Ministarstvo zdravlja nas upućuje na Ministarstvo rada koje nas usmjerava ka Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, koje se na kraju poziva na Hrvatski zavod za zapošljavanje i tako u krug'.


Ministra Ostojića podsjećaju kako je rekao da će u prvoj godini ulaska u Europsku uniju iz Hrvatske otići oko 500 liječnika i kako će se više od 50% vratiti kroz godinu - dvije te da je alarmantna i činjenica kako je prosječna dob liječnika u Hrvatskoj oko 50 godina.

'Mi trenutačno želimo samo dvije stvari - želimo biti informirani i želimo raditi u Hrvatskoj uz adekvatnu plaću, a ista ne iznosi 1600 kuna', poručuju diplomirani doktori medicine koji od ministra traže odgovore na pitanja kada će i pod kojim uvjetima biti raspisan sljedeći natječaj za pripravnički staž, što će se dogoditi 1. srpnja kada pristupimo Europskoj uniji vezano uz pripravnički staž, hoće li ga biti i ako hoće, hoće li biti obavezan te zašto bi ostajali u Hrvatskoj kada im se u inozemstvu nudi posao za veće plaće.