OTVORENO PISMO SANADERU

'Dokinite 'neradna' mjesta u neučinkovitoj upravi'

02.12.2008 u 18:18

Bionic
Reading

U otvorenom pismu don Ivana Grubišića, predsjednika Građansko-etičkog foruma, apelira se na premijera Ivu Sanadera da ne dokida radna mjesta u proizvodnji, nego brojna 'neradna' mjesta u glomaznoj i neučinkovitoj državnoj upravi i samoupravi

Uvaženi gospodine Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

na Vašu adresu, kao i ostalih odgovornih dužnosnika, uputili smo pismo o građanskoj akciji Korjenite promjene, u veljači 2008. godine. Odgovorili ste nam da je sve 'pod kontrolom', da nam zapravo korjenite promjene nisu potrebne. Sada, nakon izbijanja svjetske krize, kao da ste se 'probudili' iz dubokog sna, osnivate Vijeće mudraca, poduzimate samo vatrogasne mjere. I, ponajviše, širite paniku. Zbog krize ne prozivate krivce nego obespravljene radnike, penzionere, da ne kažemo stoku sitnog zuba.

Ne dokidajte nijedno proizvodno radno mjesto, nego brojna neradna radna mjesta u glomaznoj i neučinkovitoj državnoj upravi i samoupravi. Jer državna uprava i samouprava troše preko 50 posto bruto nacionalnog dohotka. Nema ulaganja u proizvodnju nego gomilanja i zapošljavanja u državne institucije po podobnosti, stranačkoj pripadnosti i rodijačkoj povezanosti. Dosta je!

Hrvatska, Bogom dana po svojim resursima, uništena je nepravednom pretvorbom i zaduženjima koja jasno pokazuju da smo stalno živjeli u raskoraku s našim mogućnostima. Ali nama kriza može biti i šansa, ako promišljeno, hrabro, ništa manje mudro stvorimo strategiju razvoja i omogućimo funkcioniranje države po mjeri svakog građanina Hrvatske. Započnimo konačno izgrađivati demokratsku, socijalnu i pravnu državu, što do sada, očito, nismo radili. Taj je 'zahvat' preduvjet budućeg zdravog i normalnog življenja u Hrvatskoj.

Situacija je teža nego što je Vi opisujete. Smatramo da paniku ne treba poticati, ali od svakog građanina treba zahtijevati odgovoran doprinos promjenama, disciplinu, red i rad. Ne smije se više štititi kriminal, korupciju, poltronstvo, nerad, nemoral, povlastice itd. Pođemo li pravim putem - racionalizacijom, decentralizacijom i novom regionalnom podjelom Hrvatske, promjenama u izbornom zakonodavstvu i smanjenjem broja zastupnika u Saboru i ministarstvima, treba očekivati dug i strm put, ali to je jedini put izlaska iz baruštine u kojoj jedva dišemo.

Čuvajmo se raskoraka kojima smo do sada prekrivali 'crne rupe' našeg puta u bolju budućnost. Ne dozvolite da Hrvatska postane Croatiakaos!

Uz izraze iskrenog poštovanja,

predsjedavajući Građansko-etičkog foruma,
dr. don Ivan Grubišić