Zapanjujući 'blitzkrieg' u afganistanu

[VIDEO/FOTO] Talibani u samo nekoliko dana pregazili polovicu pokrajinskih glavnih gradova, steže se obruč oko Kabula

13.08.2021 u 12:52

Bionic
Reading

Talibanski militanti su do petka zauzeli tri velika afganistanska grada i cijeli niz pokrajinskih prijestolnica, bilježeći velike vojne uspjehe posljednjih tjedana na terenu, javlja dpa i ističe da sunitski ekstremisti stežu obruč oko Kabula čija je sudbina sada neizvjesna

Feruz Koh, glavni grad pokrajine Ghor u sredinjem Agfanistanu s nešto više od 132.000 stanovnika, posljednji je u nizu koji je pao u ruke talibana. Snage sigurnosti i gradski dužnosnicu grad su napustili jutros. U zapanjujućem "blitzkriegu", talibani su u samo nekoliko dana pregazili 15 od 34 pokrajinska glavna grada.

Talibani su zauzeli i drugi najveći grad u zemlji Kandahar koji se smatra središtem talibana - etničkih paštunskih boraca i zagovornika najstrožeg šerijata. Ranije su zauzeli i glavni grad istoimene zapadne pokrajine Herat koji je treći najveći grad u Afganistanu, te Lashkar Gah glavni grad pokrajine Helmand na jugu zemlje i grad Quala-e-Naw na sjeverozapadu države.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AFPTV

Zbog brzog i silovitog napredovanja talibana, SAD će poslati 3000 vojnika u Afganistan da bi pomogli evakuirati američke diplomate. Britanija će rasporediti oko 600 vojnika koji će pomoći u evakuaciji njezinih državljana, a slično namjeravaju postupiti i ostala veleposlanstva. Za potrebe evakuacije američkog diplomatskog osoblja iz Kabula, 3000 američkih vojnika osiguravat će aerodrom, tisuću će ih biti u Kataru za tehničku i logističku podršku, a još 4000 će ih biti u pričuvi u Kuvajtu za eventualno slanje pojačanja, što je mnogima oživjelo bolna sjećanja na pad Sajgona. Brzina ofenzive je među Afganistancima izazvala kritike zbog odluke Joea Bidena o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon 20 godina.

"Posljednje vijesti o evakuaciji i naglom slanju vojske izgledaju kao priprema za pad Kabula", rekao je vodeći republikanski senator Mitch McConnell.

  • +4
Talibani u Heratu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

"Odluke predsjednika Bidena guraju nas prema još gorem nastavku ponižavajućeg pada Sajgona 1975.", rekao je. Biden se i sam referirao na usporedbe sa Sajgonom u lipnju, kad su talibanske akcije tek dobivale na zamahu, i odlučno ih odbacio. Nema šanse "da ćete vidjeti situacije zbog kojih bi ljude podizali helikopterom s krovova iz Afganistana", rekao je. Sada vlade diljem svijeta nadu polažu u političko rješenje kako bi se obustavile borbe.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CBS NEWS

Katar, domaćin održanih političkih pregovora između zaraćenih strana u Afganistanu, u petak je izdao priopćenje u kojem 13 izaslanika, uključujući EU i UN, pozivaju talibane da smjesta prekinu napade na urbana središta. Pakistanski premijer Imran Khan je rekao da su ga talibani obavijestili da neće pregovarati s vladom u Kabulu sve dok je na vlasti predsjednik Ashraf Ghani. Ghani je više puta kazao da će predati vlast demokratski izabranom nasljedniku.

  • +3
Talibani zauzeli strateški grad Ghazni Izvor: EPA / Autor: NAWID TANHA