ANGELA MERKEL:

'Dok sam ja živa, neće biti euroobveznica'

  • Autor: Joško Tomasović
  • Zadnja izmjena 27.06.2012 14:33
  • Objavljeno 27.06.2012 u 12:42
Angela Merkel

Angela Merkel

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Običaj da se samiti EU-a unaprijed proglašavaju 'sudbonosnima', 'odlučujućima' te 'posljednjom prilikom za rješavanje problema posrnule eurozone' prisutan je više-manje od samog izbijanja krize u 2009. godini. Novi samit, zakazan 28. i 29. lipnja, nije dakako iznimka te je nanovo predstavljen nizom dramatičnih najava

Pripreme su ovaj put započele u Parizu jučerašnjim sastankom ministara financija četiriju najvećih ekonomija eurozone, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske, a nastavljaju se večeras sastankom njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Françoisa Hollandea, koji će se nastojati usuglasiti oko prioriteta rješavanja krize.

Iako s jučerašnjeg sastanka ministara nije odaslana nikakva službena vijest, prema izjavama najtraženije osobe u EU, njemačke kancelarke, glavne teme samita ticat će se eventualnog uvođenja euroobveznica, održavanja plana štednje i nekog oblika jačanja fiskalnog zajedništva. Njena službena izjava glasila je 'da je zabrinjava to što će se većina rasprava voditi oko solidarnosti pri garancijama za suverene dugove, a bit će premalo ideja za kontrolu javnih financija'. No njena je nepotvrđena izjava, koja je procurila sa sastanka njemačkih parlamentaraca u ponedjeljak, o tome da 'dok je živa, neće biti euroobveznica', izazvala razumljivo najviše pažnje.

Valja reći da ideja o prebacivanju dijela financijske i političke suverenosti s nacionalne na europsku razinu nije ni u Francuskoj primljena s posebnim entuzijazmom. Novi francuski premijer Jean-Marc Ayrault za njemački Die Zeit izjavio je da bi takav sustav zahtijevao niz godina za implementaciju, a tako bi neslaganja na njemačko-francuskoj osovini mogla ponovno biti okidačem nepovjerenja na tržištima.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy odaslao je svoj prijedlog europskim partnerima u kojem zahtijeva jaču integraciju unutar eurozone, stvaranje bankarske unije i pojačan nadzor nacionalnih proračuna kroz institucije u Bruxellesu. Niz je europskih ministara izvještaj već proglasilo neuvjerljivim, a financijski analitičari nanovo su potvrdili da ne prepoznaju smirujuće poruke iz europskih sjedišta te da bi brojne razlike među uvjerenjima europskih čelnika mogle dovesti do opasnog 'nedjelovanja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi