NJEMAČKA NA GODIŠNJEM

Dok Merkel nema, miševi kolo vode

11.08.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Godišnji odmor njemačke kancelarke Angele Merkel njezini protivnici su iskoristili kako bi zakomplicirali političku situaciju – SPD je napao način rješavanja krize eura, južne države EU rade na dogovoru protiv Njemačke, sestrinska stranka CSU prijeti izlaskom iz koalicije, dok se u CDU razvila debata o poreznim olakšicama za homoseksualne parove

Angela Merkel je mislila kako će u planinama Južnog Tirola naći mir ove godine te se tamo i uputila prije desetak dana. Njemačka kancelarka svake godine se odlučuje na godišnji odmor daleko od vreve plaža i mora, ali joj to ovaj put nije pomoglo da sve prođe na miru.

Naime, dok Merkel u javnosti nema, sa svih strana dolaze vijesti koje nisu baš i dobre za njenu politiku, kojoj se sada protivi ne samo njemačka opozicija, nego i mnogi kolege unutar Europske unije. Povrh svega, Merkeličina stranka je upala u javnu svađu oko poreznih olakšica za homoseksualne parove, što mlađi u stranci podržavaju.

Krenimo redom. Kancelarka Merkel je dosad mogla računati na glasove SPD-a i Zelenih kada je riječ o europskim temama, s obzirom da joj je postalo sve teže u Bundestagu sakupiti vlastitu koalicijsku većinu.

No sada je predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel najavio da će njegova stranka ubuduće voditi drugačiju politiku te se založio za uvođenje euro-obveznica. Dakle onoga što je Merkel rekla prihvatiti 'samo preko mojeg mrtvog tijela'. Tako su socijaldemokrati najavili i svoj juriš na vlast, s obzirom da se parlamentarni izbori u Njemačkoj održavaju sljedeće godine, pa je medeni mjesec u vezi s europskim temama gotov.

Ipak, SPD se pokazao mnogo korektnijim od sestrinske stranke CSU, koja Merkel već neko vrijeme zadaje glavobolju. Predsjednik bavarskog CSU-a Horst Seehofer vječno prijeti raspadom koalicije, najčešće zbog novčane pomoći Grčkoj, a protekli tjedan dana su mu se u tome pridružili bavarski ministar financija Marcus Soder, koji smatra da se 'treba napraviti primjer' od Grčke te je pustiti da izađe iz eurozone. U svakom slučaju, sve ono što je suprotno Merkeličinoj euro-politici, u čijem je centru očuvanje cjelovitosti eurozone.

Udružene snage protiv Njemačke

Iako je veliku pažnju javnosti izazvao intervju talijanskog premijera Marija Montija, u kojem je ovaj kritizirao sporost odlučivanja u EU pa zaradio optužbe da je protiv demokracije, pravi problem za Merkel je Silvio Berlusconi. On čeka da Monti provede potrebne reforme kako bi se na izborima trijumfalno vratio na vlast, što bi značajno zakompliciralo pokušaje da se stabilizira euro. Da će Merkel s Berlusconijem sigurno imati problema, svjedoči izvještavanje njegovih novina Il Giornale, s naslovima u kojima se spominje 'Četvrti Reich' i 'naci-Nijemci koji žele dijeliti lekcije iz demokracije'.

Također, već se pokazalo da se Francuska, Španjolska i Italija mogu uspješno udružiti protiv Njemačke, pa se ne treba iznenaditi ako se to ponovi i na prvom jesenjem summitu u Bruxellesu.

I kao da natezanje sa stranim državnicima, vlastitom opozicijom i koalicijom nije dovoljno, demokršćani Angele Merkel su se usred vrućeg ljeta našli u svađi oko jedne vruće teme – porezne olakšice za homoseksualne parove. 13 zastupnika CDU-a, koje je podržala ministrica obitelji Christina Schroeder, objavili su pismo u kojem traže poreznu ravnopravnost za homoseksualne parove, čemu se odmah usprotivila stara garda stranke. Sve ankete pokazuju da njemačka javnost podržava svakovrsnu ravnopravnost za istospolne parove, pa i kada je riječ o poreznoj politici, što bi značilo da se CDU odlučio na popularan potez, ukoliko se unutar stranke svi međusobno usuglase.

Pretpostavlja se da je Merkel na strani modernizatora te da bi joj dobro došlo u nadolazećoj predizbornoj kampanji da se može pohvaliti prihvaćanjem homoseksualnih glasača i brigom za njihova prava.

Sve u svemu, njemačku kancelarku nakon godišnjeg odmora čeka mnogo posla i vrlo vruća jesen.