SVE ŽEŠĆI PROSVJEDI

[FOTO/VIDEO] Stanje u Barceloni izmiče kontroli, a najgore tek dolazi; ozlijeđeno više od 200 osoba

17.10.2019 u 08:50

Bionic
Reading

U masovnim sukobima prosvjednika ogorčenih zbog teških presuda zagovornicima katalonske nezavisnosti i policije ozlijeđeno je više od 200 osoba, a sudeći prema najavama, najgore tek dolazi

U Barceloni, Gironi, Lleidi i Tarragoni, četirima najvećim gradovima Katalonije, u isto vrijeme su počeli prosvjedi koji su prerasli u sukob s policijom.

U Barceloni se oko zgrade španjolske središnje vlade okupilo oko 40.000 prosvjednika, podatak je gradske policije. Uz povike „Na njih“, „Živjela slobodna zemlja“ i „Ulice će uvijek biti naše“ prosvjednici su krenuli uklanjati željezne ograde koje je ondje ranije tijekom dana postavila policija.

Sánchez se u Madridu sastao s liderima triju najvećih oporbenih stranaka nakon što su prethodna dva dana trajali nasilni prosvjedi poslije osuđujućih presuda katalonskim političarima odgovornima za referendum o nezavisnosti 2017.

“Pozvao sam ih da održimo jedinstvo te zajednički odgovorim na ovaj izazov”, rekao je Sánchez na konferenciji za medije.

“Nasilnici u Kataloniji priželjkuju da pretjerano reagiramo i pokrenemo spiralu nasilja. No nećemo podleći toj provokaciji”, dodao je napomenuvši kako ne isključuje nijedan mogući scenarij ako se situacija pogorša.

Izvor: Wochit / Autor: N.N.

Kako navodi Večernji, vatreni plamenovi i policijske sirene obasjavale su Barcelonu prošlu noć dok se u zraku osjećao vonj paljevine. Prosvjednici su bacali limenke, kamenje i bengalke na policiju pokušavajući probiti željezne barijere te doći do zgrade španjolske središnje vlade koju smatraju odgovornom za zatvorske kazne dužnosnicima, a policija je odgovorila palicama i gumenim mecima. Nakon dva dana sukoba bilo je ozlijeđeno više od 200 osoba, među kojima oko 60 policajaca. Uhićeno je više od njih 30 osoba.

  • +19
Prosvjedi u Barceloni Izvor: EPA / Autor: TONI ALBIR

U Kataloniju su poslane dodatne policijske snage, organizator španjolske nogometne lige traži premještanje utakmice Barcelone i Real Madrida zakazane za deset dana, dok španjolska oporbena desnica poziva na uvođenje zakona o izvanrednim situacijama. Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/stanje-u-barceloni-izmice-kontroli-trazi-se-premjestanje-utakmice-s-real-madridom-1352834 - www.vecernji.hr

Izvor: Wochit / Autor: N.N.

Španjolska vlada je u listopadu 2017., kao odgovor na referendum o nezavisnosti kojeg je bio zabranio Ustavni sud i posljedično proglašenje republike Katalonije, posegnula za člankom 155. ustava kojim je na nekoliko mjeseci preuzela direktno upravljanje iz Madrida nad Katalonijom gdje je raspisala izbore.

Ovo je treći dan prosvjeda nakon što je u ponedjeljak 131 osoba bila ozlijeđena u sukobu prosvjednika i policije, od kojih jedna teško.

Prosvjedi su uslijedili nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja nezakonitog referenduma 2017. i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Prosvjedi su najavljeni za čitav tjedan a sindikati koji podržavaju samostalnost pozvali su stanovnike na opći štrajk u petak. Razne organizacije najavile su dolazak na prosvjed u Barcelonu.