lokalizacija proizvodnje

DOK-ING dogovara proizvodnju strojeva za razminiranje Ukrajine

28.09.2023 u 09:59

Bionic
Reading

Ukrajinska novinska agencija Interfax kao i drugi mediji u toj državi objavili su kako tamošnje ministarstvo obrane pregovara s hrvatskom tvrtkom DOK-ING kao i slovačkom Way Industries o lokalizaciji proizvodnje strojeva za razminiranje na teritoriju Ukrajine, piše u četvrtak Večernji list

Potvrdio je to pukovnik Oleg Šuvarski iz Ministarstva obrane Ukrajine u svojoj izjavi na briefingu za novinare u vojnom press-centru prije tjedan dana navodeći kako je riječ prije svega o DOK-ING-ovu MV-10 te slovačkim strojevima Bozena-4 i 5 koji su se pokazali najučinkovitijima pri razminiranju oslobođenih ukrajinskih područja.

Podsjetimo, na nedavnoj smo Konferenciji za obranu i sigurnost: ljudsko robotska sučelja i gaming tehnologije doznali kako u DOK-ING-u očekuju isporuku 27 njihovih vozila Ukrajini do kraja godine. Usporedo s razmatranjem nabave u tijeku je i certificiranje određenih domaćih modela strojeva za razminiranje koja bi mogla proizvoditi ukrajinska poduzeća, u suradnji s tamošnjim ministarstvom gospodarstva.

- Sve je u tijeku. Ima niz ukrajinskih proizvođača koji pokušavaju napraviti strojeve za razminiranje, ali oni ne mogu postići tražene sigurnosne uvjete, rekao je Šuvarski dodajući kako im sada trebaju 64 stroja za razminiranje dok je u ovom trenutku u upotrebi tek 20 takvih strojeva.

Prema drugim ukrajinskim izvorima u upotrebi su DOK-ING-ovi MV-4 i MV-10, slovački Bozena-4 i 5, švicarski GCS-200 i Digger te britanski Armtrac 400. Navodi se da su svi kadri uništiti eksplozivna sredstva na dubini 30 cm ispod površine tla te funkcioniraju na daljinsko upravljanje, ali je Šuvarski posebno podvukao kvalitete hrvatskih i slovačkih strojeva.

Ciljevi pokretanja proizvodnje hrvatskih i slovačkih strojeva su i lakše nadomještanje oštećenih strojeva te lakše održavanje. Računa se da će za raščišćavanje oko deset milijuna mina u Ukrajini biti potrebno između 15 i 20 godina, piše novinar Večernjeg list Zoran Vitas.