'VOJSKA STRELKOVA I LIMONOVA'

[FOTO] Zagrebačka policija: Provjerene sve lokacije, dojave o bombama bile su lažne

20.10.2022 u 16:26

Bionic
Reading

Zagrebački policajci pregledali su svih pet lokacija nakon dojave o mogućim eksplozivnim napravama, te su potvrdili da primljene dojave nisu istinite

Nepoznati počinitelji u 15:30 sati poslali su mail u kojem pošiljatelj imena 'Vojska Strelkova i Limonova' prijeti postavljenim bombama na više lokacija u Zagrebu. Navedene lokacije policija uz pomoć pasa detaljno je pretražila te ništa nije prepušteno slučajnosti.

U prijetećoj poruci se navodi kako su postavili C4 eksploziv na nekoliko lokacija u gradu. Tvrde da su u Zračnu luku Franjo Tuđman postavili 12 bombi, u policijsku postaju na adresi Grgura Ninskog 1 četiri bombe, u policijsku stanicu u ulici Antuna Bauera dvije bombe, u lanac brze hrane McDonalds na Ljubljanskoj aveniji jednu bombu te u McDonalds na Rudeškoj cesti tri bombe, javlja 24sata.

Dojava o bombama u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

U poruci se navode stavovi protiv NATO-a, Europske Unije i nacista i izražava se podrška Rusiji i Vladimiru Putinu.

Na mjesto događaja odmah su upućeni policijski službenici kako bi poduzeli mjere i radnje radi zaštite sigurnosti građana, a iz policije kažu da nema mjesta za paniku.

Iz PUZ-a su podsjetili i na društvenu odgovornost i samozaštitno ponašanje te pozivali građane da se, u slučaju uočavanja bilo čega sumnjivog što se može dovesti u kontekst navedenog, s punim povjerenjem obrate policiji te postupe u skladu s uputama policijskih službenika na mjestu događaja.

Inače, Eduard Venjaminovič Limonov bio je ruski književnik, sin časnika NKVD-a. U Americi je objavio roman 'To sam ja – Edička' kao alternativnu autobiografiju, kritičnu i prema Americi. Njegovi tekstovi pripadaju 'mladoj' alternativnoj prozi s mnogo seksa i žargona, prema Hrvatskoj enciklopediji. U Rusiju se vratio 1992. i postao čelnikom Nacional-boljševičke stranke. U jesen 1992. boravio na Palama kod Radovana Karadžića kako bi 'pomogao braći Srbima'; navodno je pucao sa srpskih položaja po opsjednutom Sarajevu.

Igor Girkin, poznatiji po ratnom pseudonimu Igor Strelkov (Strijelac), ratovao je u Bosni i Hercegovini i predvodio ruske topničke snage na Kavkazu, a prema vlastitom priznanju i osobno odgovoran za rušenje malezijskog putničkog aviona iznad Ukrajine, ranije je izvijestio tportal. Ukrajina je za Strelkova ponudila nagradu u iznosu od 100.000 dolara.