NAKON MARATONSKOG SAMITA

Dogovorom o otpisu dijela grčkog duga spašena eurozona

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.10.2011 10:59
  • Objavljeno 27.10.2011 u 08:56
Europska unija euro euri eurozona

Europska unija euro euri eurozona

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Banke su pristale na dobrovoljan otpis 50 posto potraživanja na grčke obveznice, što je bio najteži dio maratonskog samita čelnika eurozone koji počeo u srijedu navečer, a završio oko četiri sata u četvrtak ujutro

Dogovor je objavio na konferenciji za novinare predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka samita koji je trajao desetak sati. Dobrovoljnim pristankom banaka da otpišu polovicu svojih potraživanja grčki dug bit će smanjen za 100 milijardi eura. Dogovor o smanjenju grčkog duga dio je velikog programa za rješavanje krize. 'Postigli smo cjelovit dogovor', izjavio je Van Rompuy.

Najteži dio pregovora bio je s predstavnicima banaka koje su Grčkoj posudile novac. U pregovore s bankama izravno su se uključili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, zajedno sa šeficom MMF-a Christinom Lagarde i predsjednikom euroskupine Jean-Claudeom Junckerom.

Van Rompuy je rekao da će dogovor omogućiti da grčki javni dug do 2020. godine padne na 120 posto njezina BDP-a. Današnji grčki dug iznosi 350 milijardi eura, što je 162 posto njezina BDP-a.

Čelnici eurozone postigli su dogovor i o jačanju kreditnih sposobnosti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), koji će učinkom poluge biti povećan na 1000 milijardi eura da bi mogao priteći u pomoć prezaduženim članicama eurozone. Čelnici eurozone pozdravili su najavu talijanske vlade da će donijeti cjelovit program ekonomskih reformi i mjere za fiskalnu konsolidaciju.

Također su dogovorene mjere kojima će se pojačati upravljanje eurozonom, za što će trebati mijenjati Ugovor o EU-u. Dogovor o dokapitalizaciji banaka također je dio paketa koji bi trebao označiti obuzdavanje dužničke krize u eurozoni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi