samit u bruxellesu

Dogovor čelnika EU-a o energetskoj krizi ima tri cilja; tržište je odmah reagiralo u ostvarenju prvog

21.10.2022 u 20:44

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u petak u Bruxellesu zadovoljstvo dogovorom čelnika EU-a o energetskoj krizi na što je tržište odmah reagiralo smanjenjem cijene plina

“To je jedan dobar dogovor, vidite kako su reagirala tržišta, cijena plina je odmah pala. Politička odluka EU-a s najviše razine polučila je taj efekt”, izjavio je Plenković po završetku dvodnevnog samita EU-a, koji je najvećim dijelom bio posvećen energetskoj krizi.

Čelnici EU-a usuglasili su zaključke koje će sljedećih dana i tjedan operacionalizirati ministri energetike i stručne službe Europske komisije. Tim odlukama želi se postići tri cilja: smanjiti cijene plina, osigurati sigurnu opskrbu i smanjiti potražnju.

Dogovoren je privremeni mehanizam koji nema neko fiksno ograničenje cijene plina, nego rješenje koje neće dopustiti da cijene plina zbog špekulacija na burzama lete u nebo.

Tu je zatim zajednička platforma preko koje će se nabavljati plin i na taj način Unija svojom snagom i količinom kupnje može osigurati povoljnije cijene i sigurnu opskrbu, zatim dugoročna tranzicija prema obnovljivim izvorima energije, što će smanjiti ovisnost o plinu i imati pozitivan utjecaj na okoliš, objasnio je Plenković.