komentirao i ugovore sedam kupaca

Filipović: 'Za sve bolnice, škole, vrtiće i institucije osiguran je hrvatski plin po cijeni od 41 eura. Afera u Ini? Da je išta valjalo, to se ne bi dogodilo'

20.10.2022 u 13:42

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon što je Vlada donijela odluku da će Ina sav plin proizveden u Hrvatskoj prodati HEP-u, ispostavilo se da to nije sasvim moguće provesti. Ina, naime, ima sedam ugovora čije raskidanje nije moguće. Objavio je to u srijedu ministar gospodarstva Davor Filipović

Filipović je naveo da je identificirano sedam kupaca koji imaju fiksne ugovore s Inom i koji se ne mogu jednostrano raskinuti. Stoga je, dodao je, prijedlog da se tih sedam kupaca i njihovi fiksni ugovori ostave Ini sve do završetka tih ugovora. Nije naveo kojih je to sedam kupaca.

'Za sve bolnice, škole, vrtiće i institucije osiguran je hrvatski plin po cijeni od 41 eura. Poznato je da smo Ini naložili da podigne proizvodnju plina. Za sedam kupaca postoje ugovori koji se ne mogu jednostrano raskinuti, da se ide u jednostrano raskidanje bila bi veća šteta nego korist, a raskid bi značio tužbu', pojasnio je Filipović, prenosi N1.

Sve raspoložive količine plina idu prema HEP-u koji ga dalje transferira, dodao je. 'Kako ugovori budu završavali, tako će taj plin ići Ini. Odluka će danas biti objavljena, a od sutra stupa na snagu. Svi će se moći javiti HEP-u da preuzmu te količine plin. Najvažnije je da hrvatski plin ide hrvatski institucijama', istaknuo je Filipović. Kazao je da se odluka odnosi i na fakultete.

Razgovarao je s Petrolom i Inom. Navodi da su govorili o trenutnim cijenama dizela i benzina. 'Svjesni su predstavnici naftne industrije da su cijene visoke. Razgovarali smo o nekim perspektivama što i kako dalje. Nikome iz industrije nije drago što ograničavamo cijene, ali to činimo da pomognemo građanima i gospodarstvu, i oni su toga svjesni', rekao je ministar. Dodao je da je ispred neizvjesna situacija i da treba otvoriti dijaloge da bi se pomoglo građanima i gospodarstvu. Ministar je naglasio i da je sigurnost opskrbe neupitna.

  • +12
Ministar Filipović sazvao sastanak s Upravom Ine Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

Komentirao je što s cijenama plina za poduzetnike. 'Što se tiče cijena plina, čekamo europsko rješenje. Zadnjih dana je cijena plina na svjetskim burzama pala pa se možda dogodi neki pomak jer su sva skladišta u Europi puna. Glavni problem su špekulanti. Europa plaća cijenu plina kao da je nestašica plina, a nestašice nema, plina je dovoljno na tržištu. Nadamo se da će se situacija stabilizirati', rekao je ministar, prenosi N1.

O tome do kada traju ovih sedam ugovora, Filipović je kazao da treba pitati Inu. 'Kad bilo koji od tih kupaca završi poslovni proces s Inom, Ina će to transferirati HEP-u', dodao je. Na upit o povratu Ine u hrvatske ruke, ministar je rekao da će o tome svi biti pravovremeno obaviješteni.

Osvrnuo se i na sastanke s predstavnicima MOL-a oko afere u Ini i promjeni načina upravljanja. 'Da je išta valjalo, to se ne bi dogodilo. Jasno je da se mora mijenjati. Ina i MOL su pretrpjeli veliku reputacijsku štetu', ustvrdio je ministar.

Komentirao je i privremeno gašenje riječke rafinerije. 'Naši građani neće plaćati skuplje dizel i benzin jer rafinerija neće raditi par mjeseci', ustvrdio je Filipović, prenosi N1.

Komentirao je svjedočenje Davora Mayera na Antikorupcijskom vijeću. 'Je li on potpisnik memoranduma? On je to potpisao. Znate što? Kad se nešto događa, onda se u tom trenutku izražava nezadovoljstvo, a ne deset godina kasnije. Zašto kasnije dolazi s naknadnom pameću? U trenutku se kaže ja sam protiv, rekao bih svaki čast, a ovako… Što tad nije rekao da mu nešto ne valja, je li zbog plaće ili nečeg drugo', rekao je Filipović. Smatra da je Antikorupcijsko vijeće potpuno kompromitirano svjedočenjem Uskokovog optuženika Dragana Kovačevića.