iz terminala coral sul

Mozambik uskoro šalje Europi prve pošiljke ukapljenog plina

21.10.2022 u 14:36

Bionic
Reading

Mozambik očekuje da će krajem ovog mjeseca ili početkom studenoga u Europu poslati prve pošiljke ukapljenog plina (LNG) iz plutajućeg terminala Coral Sul kojim upravlja talijanska energetska kompanija Eni, priopćio je regulator INP

BP-ov tanker British Sponsor već je stigao do obale sjevernog Mozambika, priopćila je konzultantska kuća Welligence Energy Analytics. 'Što se tiče izvoza LNG-a, namijenjen je europskom tržištu budući da je BP obećao prevesti plin u Europu', priopćio je Nacionalni institut za naftu (INP).

Izvoz plina pomoći će u transformaciji gospodarstva Mozambika i donijeti milijarde dolara prihoda za razvoj golemih morskih polja plina u dubokom rovumskom bazenu, napominje Reuters. Prepreka je nasilje u unutrašnjosti, vezano za Islamsku državu, pa je tako francuski naftni div TotalEnergies prošle godine proglasio 'višu silu' za 20 milijardi dolara vrijedan LNG projekt zbog učestalih napada na sjeveru pokrajine Cabo Delgado.

Petogodišnji sukob odnio je više od 4.000 života i raselio oko milijun ljudi, priopćila je Svjetska banka koja Mozambiku predviđa gospodarski rast u prosjeku od 5,7 posto između 2022. i 2024., ukazujući na početak proizvodnje LNG-a. U siječnju je izvršni direktor TotalEnergiesa Patrick Pouyanne tijekom posjeta Mozambiku rekao kako se nada ponovnom pokretanju projekta Afungi ove godine.

INP je u petak procijenio da će se francuska tvrtka vjerojatno vratiti iduće godine, ovisno o sigurnosnim procjenama. 'Zadovoljni smo poboljšanjem stabilnosti u pokrajini Cabo Delgado. Očekujemo da će se Total vratiti iduće godine', rekli su.

Vratiti bi se trebao i ExxonMobil, početkom iduće godine, procjenjuje INP. Američka multinacionalna kompanija naznačila je svojedobno da će ponovo pokrenuti potupak donošenja konačne odluke o ulaganju u vlastiti LNG projekt nakon što Total ukine objavu 'više sile'. INP je najavio novi krug izdavanja dozvola za vađenje nafte i plina iduće godine, dodavši da tek treba razraditi detalje. Pobjednici aktualnog 6. nadmetanja bit će objavljeni 30. prosinca, dodali su.