MANJAK OBRAZOVNIH KADROVA

Dogodine državna škola za pravosudne dužnosnike

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2009 13:38
  • Objavljeno 06.10.2009 u 12:14
Ivan Šimonović

Ivan Šimonović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Hrvatske pravosudne ustanove od 2012. trebale bi se popuniti prvim naraštajem sudaca i državnih odvjetnika koji će, nakon položena pravosudnog ispita, proći dopunsku dvogodišnju izobrazbu u državnoj školi za pravosudne dužnosnike.

Ta bi škola, prihvati li se prijedlog zakona o pravosudnoj akademiji, trebala početi u listopadu iduće godine, a ministar pravosuđa Ivan Šimonović na današnjem je predstavljanju toga novog projekta ustvrdio kako je riječ o "tihoj revoluciji u pravosuđu" jer se korjenito mijenja način izbora sudaca i državnih odvjetnika.

Dodao je kako je za promjenu načina izobrazbe i imenovanja sudaca i državnih odvjetnika potreban politički konsenzus. Stoga će, kako je rekao, dobro osluhnuti što kaže oporba i prije drugog čitanja napraviti promjene.

Svrha državne škole za pravosudne dužnosnike je da kandidati steknu znanja i vještine potrebne za samostalno, odgovorno, neovisno i nepristrano obnašanje pravosudne dužnosti. Predviđa se da je za rad škole potrebno 30 milijuna kuna na godinu, a primala bi kandidate s najboljim rezultatima na pravosudnom i prijamnom ispitu. U trenutku upisa oni bi već bili primljeni u radni odnos i raspoređeni u odgovarajuće sudove i državna odvjetništva, gdje bi obavljali praktični dio nastave i radili kao savjetnici. Nakon uspješna školovanja u tim bi pravosudnim ustanovama bili imenovani za suce i državne odvjetnike.

Natječaj za prijam kandidata raspisivao bi se jedanput na godinu, najkasnije do početka listopada, i to na temelju plana potrebna broja sudaca i zamjenika državnih odvjetnika koji za svaku kalendarsku godinu izrađuje ministarstvo pravosuđa.

Kandidate za suce biralo bi tročlana povjerenstva koja bi između svojih članova imenovala Državno sudbeno vijeće i Državnoodvjetničko vijeće.

Na natječaj bi se mogli javiti kandidati koji su na pravosudnom ispitu ostvarili najmanje 70 bodova, a svaki kandidat bit će upućen i na psihološki test radi provjere socijalnih sposobnosti.

Šimonović smatra kako je pogrješno mišljenje da će državna škola produljiti vrijeme potrebno da netko postane sudac ili državni odvjetnik jer je i sada nakon pravosudnog ispita bilo potrebno odraditi dvije godine vježbeničkog staža.

Često se i više godina ostajalo u savjetničkom statusu, no ubuduće će onaj tko upiše državnu školu u roku od dvije godine postati sudac, kazao je Šimonović.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin požalio se na odljev stručnih kadrova iz sudstva, ocijenivši da je za to kriva i loša javna slika o sucima kao osobama koje rade malo i selektivno.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić također se požalio na nedostatak kadrova, istaknuvši da trenutačno manjka stotinjak državnih odvjetnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi