bih

Dodik si za savjetnika izabrao Milana Tegeltiju, u afere duboko umočenog bivšeg šefa visokog sudskog vijeća

26.02.2021 u 15:19

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik imenovao je za svog pravnog savjetnika Milana Tegeltiju, koji je potkraj prošle godine bio prisiljen podnijeti ostavku na poziciju predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) zbog niza skandala i lošeg stanja u pravosuđu

Dodik je novinarima u Banjoj Luci potvrdio kako je izabrao baš Tegeltiju da ga savjetuje o pitanjima bitnim za pravosuđe jer je uvjeren u njegovo znanje.

"Uvjeren sam da je on naprasno iz špekulativnih razloga izbačen iz VSTV-a. Kao savjetnik člana Predsjedništva imat će mogućnost da se bar na neki način uključi i mene informira", kazao je Dodik.

Tegeltija je u četvrtak na društvenim mrežama objavio kako napušta dužnost suca Okružnog suda u Banjoj Luci, na koju se vratio nakon što je u prosincu 2020. podnio ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a, važnog tijela koje ima ovlasti postavljati i smjenjivati sve suce i tužitelje u BiH i nadzirati njihov integritet te kontrolirati kvalitetu njihova rada.

Ostavka Tegeltije uslijedila je nakon što je dokazano da je u najmanje dva slučaja bio umiješan u pokušaje nezakonitog utjecaja na ishod sudskog postupka povezanog s pokušajem podmićivanja odnosno imenovanja jedne sutkinje kroz "zaobilaženje" sustava.

Uz to je kao čelnik VSTV-a označen odgovornim za katastrofalno stanje u pravosuđu u BiH, opterećenom neučinkovitošću, korupcijom i političkim utjecajima.

Tegeltija je odbacio odgovornost za nezakonito djelovanje kao i za stanje u pravosuđu, a kada mu je zaprijetila smjena odlučio je kako će dati ostavku. Pritom je optužio Stranku demokratske akcije (SDA) da je orkestrirala kampanju protiv njega kako bi njeni kadrovi preuzeli upravljanje pravosudnim sustavom.

"To čine kako bi se mojom eliminacijom s mjesta predsjednika VSTV stvorili uvjeti za kontrolu pravosudnog sustava po dubini, a posebice Tužiteljstva BiH", ustvrdio je Tegeltija u prosincu prošle godine, a potporu mu je odmah dao Dodik podupirući te teze.

Odmah nakon što je Tegeltija podnio ostavku to su pozdravile najvažnije međunarodne organizacije u BiH i veleposlanstva zapadnih država, uz ocjenu kako je to tek prvi ali važan korak ka poboljšanju stanja u pravosuđu.

"Mislim da imamo jedan pozitivan korak, ali želimo vidjeti mnogo više koraka u tom smjeru, jer građani nisu zadovoljni stanjem u pravosuđu. Više od 70 posto građana nema povjerenje u pravosudne institucije na bilo kojoj razini", kazao je tada šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler.

Reforma pravosuđa, a prije svega donošenje novog zakona o VSTV-u, jedna je od 14 preporuka sadržanih u mišljenju Europske komisije iz 2019. o mjerama koje BiH treba poduzeti kako bi dobila status kandidata za članstvo u Uniji.