UOČI SUSRETA U SARAJEVU

Dodik preuzeo predsjedanje BiH i odmah izvrijeđao šefa EU diplomacije

20.11.2020 u 15:03

Bionic
Reading

Milorad Dodik, koji je u petak preuzeo dužnost predsjedatelja Predsjedništva BiH, istog se dana posvađao sa šefom diplomacije EU Josepom Borrellom, i prije nego što je on doputovao u posjet Sarajevu u povodu obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma koja se obillježava u subotu.

Lokalni mediji su uoči dolaska Borrella u Sarajevo objavili njegov autorski tekst posvećen obljetnici potpisivanja Daytonskog sporazuma, čiji su svjedoci, uz SAD i Rusiju, i najvažnije države-članice EU.

Borrell je u prigodnom tekstu potvrdio kako BiH ima jasnu europsku perspektivu, baš kao i druge države zapadnog Balkana, podsjećajući kako su nužan preduvjet za ostvarenje tih planova reforme koje zemlju trebaju učiniti funkcionalnijom i stabilnijom.

"Dvadeset i peta obljetnica Daytonskog mirovnog sporazuma važan je trenutak koji bi trebao potaknuti političko vodstvo i domaće institucije na tranziciju od struktura koje su okončale sukob ka načelima koja ubrzavaju napredak svih građana. Drugim riječima, na tranziciju od Daytona ka Bruxellesu", napisao je Borrell.

Dodao je kako provedbu reformi mora pratiti i istinsko pomirenje, istaknuvši kako bi političari trebali slijediti primjer po kojemu živi većina u BiH, "kao dobri susjedi, kolege i prijatelji, te aktivno promovirati suživot".

"Bez obzira na retoriku podjela, dominantno prisutnu u medijima i političkom diskursu, evidentno je da je ono što spaja ljude u BiH daleko jače od onoga što ih dijeli. Sa svojom kulturnom, etničkom i vjerskom raznolikošću, BiH je tradicionalno 'ujedinjena u različitostima', jednako kao i Europska unija. Rat je brutalno narušio tu različitost, ali je nije uništio – Bosna i Hercegovina ostaje kulturološki bogata i raznolika europska zemlja", napisao je potpredsjednik Europske komisije.

Dodao je i kako je zbog prošlosti, ali prije svega zbog budućnosti BiH i njenih ljudi, neprihvatljivo korištenje zapaljive retorike, povijesnog revizionizma i veličanja ratnih zločinaca.

  • +2
Milorad Dodik nakon gubitka Banja Luke Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

Dodik je u ovakvim porukama po svemu sudeći prepoznao dovođenje u pitanje politike koju on zastupa te je Borrellu odmah odlučio poslati poruku kako on zapravo ne razumije stanje u BiH, ustvrdivši kako europski povjerenik ne zna niti što piše u Daytonskom sporazumu.

"On niti jednom rječju ne spominje bit Daytonskog sporazuma, entitete i narode koje očevidno ne poznaje, već spominje ljude, što je veliki propust s obzirom na visoku europsku dužnost koju obnaša", izjavio je Dodik lokalnim medijima komentirajući Borrellov tekst.

Dodik je Borrellu predbacio "neupućenost, neznanje, ali i tendencioznost", ustvrdivši kako iza njegovih poruka stoji zalaganje za centraliziranu BiH.

Najavio je kako će stoga nedvojbeno susret članova Predsjedništva BiH s Borrellom, zakazan za subotu, "biti opterećen razlikama u poimanju Daytonskog sporazuma i BiH".