potpuna zabrana kretanja

Dodik potvrdio: Republika Srpska uvodi policijski sat od 20 do 5 sati

21.03.2020 u 13:29

Bionic
Reading

Potpuna zabrana kretanja bit će uvedena u dijelu Bosne i Hercegovine u subotu od 20 sati, najavio je tijekom dana član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pojašnjavajući kako se ta mjera odnosi na teritorij Republike Srpske

"Tko ne bude poštovao ovu mjeru minimalna kazna je 500 konvertibilnih maraka (dvije tisuće kuna)", kazao je Dodik za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV) no nije precizirao koliko će dugo policijski sat biti na snazi osim da će kretanje biti zabranjeno svima od 20 sati navečer do 5 ujutro a osobama starijim od 65 godina bit će zabranjeno napuštanje domova i tijekom dana "sve dok kriza ne prođe".

Kazao je kako je ova mjera bila nužna zbog neodgovornih pojedinaca koji su i u razdoblju preporuka za smanjenje socijalnih kontakata organizirali okupljanja pa i masovne privatne zabave.

U RS je na snazi zabrana rada svih ugostiteljskih objekata i prodavnica osim onih koje prodaju hranu te ljekarni. Zabranjeno je i svako okupljanje.

Potpuno decentralizirani unutarnji ustroj BiH i ovog je puta prouzročio da svaki entitet za sebe donosi odluke o tome koje mjere poduzeti u suočavanju s epidemijom prouzročenom koronavirusom pri čemu je jasan izostanak stvarne koordinacije.

Stožer civilne zaštite Federacije BiH ranije ovog tjedna uveo je cjelodnevnu zabranu svakog kretanja ali samo za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Provedba te mjere sada je zadaća županija odnosno njihovih policija.

Sarajevska policija najavila je kako će striktno provoditi ovu mjeru upozoravajući kako su za njeno kršenje zapriječene kazne i do 1500 KM (6000 kuna).