INZKO U VIJEKU SIGURNOSTI

'Dodik potiče raspad BiH'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2011 20:07
  • Objavljeno 09.05.2011 u 20:05
Milorad Dodik i Valentin Inzko

Milorad Dodik i Valentin Inzko

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvijestio je u ponedjeljak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da se ta zemlja suočava s jednom od najgorih političkih kriza od kraja rata 1995., izvijestio je Inzkov sarajevski ured (OHR)

'Bosna i Hercegovina se suočava s jednom od najgorih političkih kriza od kraja rata 1995. Daytonsko-pariški sporazum koji je zemlji donio 15 godina mira izložen je ozbiljnim kršenjima', kazao je Inzko u govoru koji je održao na sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj stanju u BiH. Austrijski je diplomat otvoreno optužio vlasti Republike Srpske za poticanje raspada zemlje.


'Tijela vlasti na državnoj razini su pod političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom a više od sedam mjeseci nakon izbora formiranje novih vlasti još uvijek nije na vidiku', kazao je Inzko. Pošto je zakonodavni proces na državnoj razini na mrtvoj točki proces integracije u Europsku uniju i euroatlantske integracije je potpuno stao, konstatirao je austrijski diplomat.

U tako teškom ozračju, upozorio je Inzko, Narodna skupština RS-a je donijela zaključke i odluku da održi referendum posebno ciljajući državna pravosudna tijela kao i mandat visokog predstavnika prema Poglavlju VII Povelje UN-a.

'Provedba takvog referenduma bila bi protivna Daytonskom mirovnom sporazumu i ugrozila bi ustavni sustav podjele ovlasti između države i entiteta utvrđen mirovnim sporazumom', Inzkova je ocjena uz upozorenje da se ova zbivanja ne smiju smatrati tek kratkoročnim negativnim trendom.

'Potreba za međunarodnom nazočnošću, i civilnom i vojnom, i to s izvršnim mandatom i dalje je očevidna', rekao je Inzko u govoru pred Vijećem sigurnosti UN u New Yorku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi