neSTABILNOST u susjedstvu

Dodik ostaje na američkoj 'crnoj listi'

29.07.2017 u 10:53

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostat će na američkoj 'crnoj listi' sve dok djelima ne pokaže kako je spreman raditi na provedbi Daytonskog sporazuma i doprinositi stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine, najavila je veleposlanica SAD u toj zemlji Maureen Cormack

'Jasno smo kazali da su sankcije protiv Dodika zbog kršenja vladavine zakona odnosno odluka Ustavnog suda BiH  i stoga što on predstavlja značajan rizik za opstrukciju provedbe Daytonskog sporazuma. Ukoliko on u jednom trenutku djelima, a ne riječima pokaže kako je spreman raditi drugačije, poštovati vladavinu zakona i odluke Ustavnog suda i značenje Daytona, onda možemo razmotriti tu drugačiju situaciju', kazala je Cormack u intervjuu kojega su u subotu objavile banjolučke Nezavisne novine.

Odlukom američkog ministarstva financija odnosno njegova Ureda za nadzor nad imovinom stranaca svim američkim državljanima i tvrtkama zabranjeno je poslovati s Dodikom a njemu je uskraćena i mogućnost putovanja u SAD.

Cormack je kazala kako ta odluka nije donesena preko noći jer su Dodiku dugo slana upozorenja kako će njegovo opstruirajuće ponašanje proizvesti posljedice a povod za uvođenje sankcija bila je Dodikova odluka da ignorira odluku Ustavnog suda BiH kojom je neustavnim proglašen 9. siječnja koji se obilježava kao dan nastanka RS.

Umjesto da tu obvezujuću odluku provedu vlasti u RS-u odlučile su organizirati također protuustavni referendum o tome hoće li se pravorijek Ustavnog suda BiH poštovati ili ne.

'Izravno kršenje odluke Ustavnog suda je samo dalo dodatnu energiju tom procesu i stvorilo put za donošenje odluka (o sankcijama) u Washingtonu', kazala je Cormack dodajući kako je SAD čvrsto na stajalištu da se odluke Ustavnog suda bezuvjetno moraju poštovati.

Dodala je i kako bi eventualno ukidanje sankcija Dodiku također bio proces koji bi potrajao, baš kao što je trebalo dugo i da se te sankcije uvedu.

Američka veleposlanica zaključila je kako su političari u BiH općenito previše fokusirani na nacionalizam, podjele i probleme a jasno je kako većina njih u ovom trenutku misli samo na izbore planirane za listopad 2018. godine.

'Čini se da je izborna kampanja prerano počela. Ja bih zaista pozvala političare da se fokusiraju na stvarna pitanja i da kampanju ostave za narednu godinu', kazala je Cormack upozoravajući kako je nedopustivo da zbog unutarnjih prijepora BiH ostane izvan Prometne zajednice jugoistočne Europe i zbog toga izgubi 241 milijun eura ili da nije u stanju donijeti zakon o trošarinama kojim bi se otvorio put novom velikom investicijskom ciklusu gradnje prometne infrastrukture.