PREDMET SPRDNJE

Dodik osniva 'banku hrane' od ostataka iz restorana?

15.04.2014 u 13:14

Bionic
Reading

U političkoj stranci na čijem je čelu aktualni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik došli su na originalnu ideju kako riješiti problem gladnih stanovnika tog entiteta, predloživši uspostavu 'banke hrane' u kojoj bi se zapravo skupljali ostaci iz restorana i trgovinskih lanaca i potom dijelili potrebitima što je zamisao koja je odmah naišla na brojne osude i podsmješljive komentare

Predsjednik ogranka mladih Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušan Petrović je zamisao o uspostavi 'banke hrane' iznio u nedjelju na stranačkoj konferenciji za novinstvo, pojašnjavajući kako bi se tamo skupljao 'višak hrane koju proizvode određeni restorani, trgovinski lanci'.

'Ta bi se hrana bacila a može pomoći onima kojima je potrebna', kazao je Petrović ne pojašnjavajući dodatno kako bi taj mehanizam zapravo funkcionirao i čime bi se to siromašne hranilo.

Komentirajući tu zamisao sarajevsko Oslobođenje u utorak ističe kako je zanimljivo to što se ovaj prijedlog pojavio istodobno kada je vlada RS odlučila uskratiti potporu iz entitetskog proračuna za rad javnih kuhinja Caritasa i Merhameta.

Potpore tim javnim kuhinjama neće biti iako je ravnatelj Caritasa Banjolučke biskupije Miljenko Aničić izjavio kako ga po broju građana svih nacionalnosti koji se Caritasu obraćaju za pomoć ova godina podsjeća na onu ratnu 1993.

Predstavnici oporbenih stranaka u RS ne mogu sakriti čuđenje novom inicijativom Dodikove stranke.

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić podsjetio je kako je SNSD na vlast došao pod sloganom 'gladni smo', dodajući kako bi mogao otići s vlasti s idejom da se u otpacima iz tržnih centara skuplja hrana za sirotinju.

'No i u takvoj je situaciji opravdana zabrinutost gladnih da će im za odobrenje kredita kod 'banke hrane' trebati članska knjižica SNSD-a', ironično zaključuje Tadić.

U Partiji demokratskog progresa (PDP) čak su pomislili kako su u Dodikovoj stranci došli na originalnu ideju da se nezadovoljnih građana riješe tako što će im davati pokvarenu hranu. 'Više i ne zna kakve ćemo sve gluposti čuti od SNSD-a', kazao je potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Nekadašnja ministrica financija u vladi RS Svetlana Cenić ocijenila je kako postoji izravni odnos između broja poražavajućih ideja koje dolaze od SNSD-a i povećanja stope siromaštva. 'Najbolje da izdaju zapovjed da se kontejneri za smeće ne prazne po tri dana i brigu za siromašne pokažu tako što će im povećati mogućnost izbora', kazala je Cenić.