zaštita okoliša i prirode

Dodijeljene novinarske nagrade Velebitska degenija

22.09.2021 u 13:42

Bionic
Reading

Zbor novinara za okoliš HND-a i HEP opskrba u srijedu su dodijelili nagrade Velebitska degenija novinarkama Ani Trcol, Petri Somek i Tajani Petrović Čemeljić te piscu i fotografu Krunoslavu Racu za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša i prirode objavljene tijekom 2020.

Riječ je o 23. dodjeli ove prestižne novinarske nagrade Hrvatskog novinarskog društva (HND) u kategorijama tisak i internet, radio, televizija i fotografija za radove objavljene prošle godine. Ocjenjivački odbor najbolje je izabrao među pristiglih 126 novinarskih radova I fotografija, koje je prijavilo 39 novinarki i novinara.

Novinarka časopisa Meridijani Petra Somek nagrađena je u kategoriji tisak i internet za reportažu "Zaštićena priroda Međimurja", za dokumentarnu radio-dramu "Sakupljač zvukova - Ivo Vičić" nagrađena je Tajana Petrović Čemeljić s Radio Rijeke.

U kategoriji televizije Degeniju je dobila RTL-ova novinarka Ana Trcol za reportažu "Podizanje razine mora i klimatske promjene", dok je za najbolje fotografije nagradu dobio pisac i fotograf Krunoslav Rac za fotoreportažu "Proljeće na Velebitu - buđenje gorostasa" objavljenu u časopisu Meridijani.

Svečanost dodjele u Novinarskom domu bila je dijelom i humanitarna - pomoći će u potresu stradalom Odjelu pedijatrije sisačke bolnice "Dr. Ivo Pedišić".

U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, s profesorima i studentima, zidovi odjela na kojem se liječe najmlađi bolesnici bit će nakon obnove oslikani motivima zaštićenih krajolika Parka prirode Lonjskog polja, a pod sloganom "Zdrav okoliš - za zdravlje najmlađih".

Pobjednik u svakoj kategoriji je uz novčanu nagradu i plaketu osvojio i kipić velebitske degenije, djelo akademskoga kipara Stjepana Divkovića.

Sama nagrada ime je dobila po endemičnoj biljci žutih cvjetova Velebitskoj degeniji, najrjeđoj vrsti velebitske i hrvatske flore. Raste samo na oporom staništu Velebita, svojim korijenom prodire duboko u kamen, iz njega crpi snagu, odolijeva suši i velebitskoj buri te je jedinstven simbol izdržljivosti i opstanka.

Zbog pandemije uobičajeni datum svečane dodjele Velebitske degenije pomaknut je s 22. travnja, Dana planeta Zemlje, na 22. rujna, u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja kao najprimjerenije manifestacije povezane s temama kojima se bavi i velik broj prispjelih radova.