'KOMPLEKSNA FIGURA'

Documenta osudila postavljanja zastave Kraljevine Italije u Rijeci

12.09.2019 u 16:38

Bionic
Reading

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta osudio je u četvrtak postavljanje zastave Kraljevine Italije na Guvernerovu palaču u Rijeci u povodu stogodišnjice zauzimanja Rijeke od strane paravojnih jedinica pod zapovjedništvom Gabrielea D'Annunzija.

'Iako je riječ o kompleksnoj povijesnoj figuri, važno je istaknuti da se D'Annunzija danas koristi kao simbol suvremenog talijanskog nacionalizma i neofašizma. Stoga osuđujemo noćašnje postavljanje zastave Kraljevine Italije na Guvernerovu palaču u Rijeci, kao i druge suvremene manifestacije talijanskog nacionalizma kojima smo u zadnje vrijeme svjedočili, a na neke i reagirali', priopćila je Documenta.

Pritom ističe da D'Annunzijev pohod predstavlja simbolički početak talijanske vladavine u Rijeci i ideološki motiviranog nasilja talijanskih (proto)fašista koje je okončano tek kapitulacijom Italije 1943. godine, odnosno oslobođenjem Rijeke od njemačke okupacije u svibnju 1945. godine.

Documenta također navodi da definiranje povezanosti D'Annunzija i fašizma nije jednostavno jer, iako su njegova razmišljanja i postupci doprinijeli formiranju fašističke ideologije, važno je promatrati ih u povijesnom kontekstu u kojem su se dogodili.

"S jedne strane, nema sumnje da su Benito Mussolini i fašistički pokret slavili D'Annunzija i bili pod utjecajem njegove ideologije i njegovih djela, na što upućuju i sličnosti između zauzimanja Rijeke 1919. i marša na Rim 1922. godine. S druge strane, označiti D'Annunzija kao fašista predstavlja pojednostavljeno i selektivno tumačenje, s obzirom na to da je njegova ideologija bila složeni skup tadašnjih kulturnih, društvenih i političkih struja, a njegovi postupci uvelike uvjetovani stvarnošću koja ga je okruživala", stoji u priopćenju Documente.