KARAMARKO:

'Doći ćemo na vrata svih sumnjivaca'

18.10.2010 u 21:09

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u intervjuu za 'Dnevnik' HTV-a u ponedjeljak je rekao da će policija doći 'na vrata svakog za kojeg sumnjaju da je počinio kazneno djelo'

Pred čija vrata ćemo doći, ne možemo govoriti. Mogu samo reći da ćemo dosljedno provoditi zakon i da ćemo doći pred vrata svakoga onoga za koga postoji osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo', rekao je Karamarko u Dnevniku HTV-a, odgovarajući na pitanje je li očekivao da će sa sadašnjim istragama doći pred sama vrata bivšeg premijera Ive Sanadera.

Odbacio je optužbe da je policiju stavio u funkciju politike i da se, u sklopu borbe protiv korupcije, preko njega vodi i borba protiv političkih neistomišljenika. 'To naprosto nije istina. Nestranački sam ministar, imam svoju čvrstu poziciju u tom smislu i želim ju održavati. Prema tome, mi nismo stranački opredijeljeni', naglasio je.

Na pitanje kako komentira tvrdnje da je on ministar koji zatvor u Remetincu puni HDZ-ovcima, ministar Karamarko je odgovorio: 'Mi Remetinec punimo ljudima za koje postoji osnovana sumnja ili su počinili kazneno djelo. Što se toga tiče, mislim da je Remetinec 'višestranačka ili nestranačka organizacija', rekao je.

Odbacio je i tvrdnje kako je pod pritiskom vladajuće opcije da zbog balansa mora uhititi i neke članove SDP-a. 'Naravno da nisam. Pravna država mora funkcionirati po sistemu kosilice - ona ide ravno i ne bira i ne zaobilazi ni velike ni male travke nego naprosto kosi. Malo karikiram, ali definitivno je tako', rekao je Karamarko.

Odgovarajući na pitanje osjeća li, kao nestranački a po nekim anketama najpopularniji ministar, nesimpatije ostalih u Vladi, rekao je da ne osjeća njihove nesimpatije.
Dodao je međutim kako osjeća nesimpatije onih koji su pogođeni istragama i obradama u pojedinim predmetima. 'Normalno je da će tu biti svakojakih reakcija koje znaju biti i ne baš previše lijepe - od onih koji su u organiziranom kriminalu do onih koji su u korupciji'.

Zamoljen za komentar o suradnji s DORH-om i tvrdnji da se 'fronta' između njega i glavnog državnog odvjetnika otvorila nakon što su odbačene prijave protiv, primjerice, Picule i Mršića, odgovorio je: 'Mi se nismo slagali u tom momentu s njihovom kvalifikacijom nekih slučajeva. Međutim, važnost svega toga je svijest, i nas i ljudi u DORH-u, i mene i gospodina Bajića, da je suradnja neophodna'.

'Da bi borba protiv korupcije bila kvalitetna i da bi se provela do kraja na najkvalitetniji mogući način, naša suradnja je neophodna, a ona je doista i realnost', zaključio je Karamarko.