ODGOVOR NA KRITIKE

Dobrović: Plan gospodarenja otpadom u skladu s EK

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2016 23:14
  • Objavljeno 30.06.2016 u 23:14
Slaven Dobrović

Slaven Dobrović

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Tehnički ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović opovrgnuo je u četvrtak tvrdnje izrečene na SDP-ovoj konferenciji za novinare i istaknuo da je plan gospodarenja otpadom izrađen u skladu s najnovijim smjernicama Europske komisije (EK) i uvjeren je da će 'dobiti blagoslov' EK

Na upit novinara kako komentira izjavu svojeg prethodnika, bivšeg SDP-ovog ministra Mihaela Zmajlovića da nam prijeti suspenzija kompletnog Operativnog programa i to iz razloga što ova Vlada nije donijela izmjene dviju uredbi iz područja zaštite okoliša, Dobrović je rekao da je Zmajlović imao prilike napraviti i donijeti plan i povući sredstva.

'On to nije napravio, tako da mislim da nije na mjestu da on to komentira. Jakog sam dojma da se gospodin puno više bavio osobnom promocijom nego poslom', rekao je Dobrović u izjavi novinarima u Ministarstvu nakon SDP-ove pressice.

Rekao je da Zmajlovića treba pitati i zašto Hrvatska dvije godine kasni sa donošenjem plana zbog čega nisu povukli sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija - 475 milijuna eura u razdoblju od 2014. do 2020., zbog čega on sada žuri sa donošenjem plana.

Na pitanje hoće li nekome stvoriti potencijalne probleme nakon što ode s ministarske funkcije, Dobrović kaže da neće jer se radi o tome da će stvoriti praktički poziciju da se samo nastavi dalje, tko god to bio.

'Dakle, nastaviti na istom putu izgradnje resursno efikasnog društva. Ne može se u 21. stoljeću graditi takozvani integralni sustav gospodarenja otpadom, uspostavom MBO centara (mehaničko-biološka obrada). Dakle, to je naprosto promašena priča za ovo današnje doba', poručio je. Objasnio je kako su se MBO centri u Europi gradili prije dosta godina, a Hrvatskoj su 2005. plasirani kao rješenje, a sada se definitivno vidi da ne ispunjavaju ciljeve jer imamo obvezu 50 posto recikliranja do 2020. godine, a s njima se to ne da izvesti.

Komentirajući dopis Europske komisije, Dobrović je rekao kako se radi o neformalnom odgovoru na službeničkoj razini. Napominje da je prije osam dana razgovarao s povjerenikom EU-a za okoliš Karmenuom Vellom koji je pozdravio da u plan uvrste sve mjere za povećanje stupnja stope recikliranja i da je upozorio samo na termin jer se s donošenjem plana kasni već dvije godine. Zbog toga sada žure sa donošenjem plana, dodao je.

Komentare o planu EK će dati nakon njegova donošenja, kazao je Dobrović prenoseći Velline riječi.

"Jer je to naš interni, državni dokument i mi ne moramo nužno ići po mišljenje u Bruxelles da bi ga donijeli", dodao je Dobrović. Napominje kako je krajnje vrijeme da se dužnosnici u Hrvatskoj ponašaju u skladu sa činjenicom da je Hrvatska suverena država, članica EU i da svoje planove, strategije i propise donosi sukladno nacionalnim interesima.

Istaknuo je kako se ne smijemo više oslanjati na strane konzultante, interesne skupine pri definiranju takvih planova. 'Tako da mislim da je to doista unutarnja stvar Hrvatske i mi donosimo naš plan sukladno tim interesima', zaključio je.

Na pitanje kako komentira što se u tom neformalnom dopisu iz EK kaže da su preoptimistični jer je Hrvatska trenutno na 17 posto recikliranja otpada, Dobrović kaže da su s opravdanjem preoptimistični jer ako krenete nešto raditi, onda ćete to napraviti.

'Ako ostanete slušati te iste konzultante, onda ćemo ostati na istom putu. Prema tome, mi moramo znati što je naš interes. Vezati se uz strane konzultante, njihove interesne skupine, sa ove i one strane granice, to vodi Hrvatsku u iscrpljivanje i domaćih resursa a isto tako u slabo, odnosno, neefikasno korištenje europskih novaca. Kao primjer naveo je dva izgrađena centra za gospodarenje otpadom (Marišćina i Kaštijun) čiji je ukupan trošak iznosio 60 milijuna eura.

Napominje da postoje skupine koje sasvim legitimno nude svoje rješenje kao najbolje, no ističe, 'mi smo tu da izaberemo što je za nas najbolje'.

'Plan je bio u raspravi, mi smo ga onda radili sukladno sugestijama i mi ćemo i sada čuti sugestije i napraviti konačni dokument', rekao je.

Naglašava i da je prethodna vlast sve novce htjela potrošiti samo na centre za gospodarenje otpadom.

Rekao je da će četiri centra (Marišćina, Kaštijun, Biljane Donje i Bikarac), od njih 13 koja je predvidjela SDP-ova Vlada, biti izvedeni, a ove druge centre su uputili da smanje kapacitet na 25 posto jer će se ostali otpad lokalno reciklirati.

Već izgrađeni centri će na žalost biti na teret svim korisnicima koji njima gravitiraju jer ne ispunjavaju ciljeve recikliranja i iz kružne ekonomije nove EU politike, istaknuo je Dobrović.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!