napad na sutkinju

Dobronić: Neki kažu da kad suci budu ubijeni bit će znak da rade dobar posao

10.04.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Skupocjeni BMW-ov terenac sutkinje Županijskog suda Vlaste Šimenić-Kovač planuo je za Uskrs, a obavljenim očevidom utvrđeno je da je požar podmetnut

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić ukazao je na propust policije, ali i pozvao tajnu službu da se uključi u istragu. Dobronić se nije čuo sa sutkinjom i smatra da na neki način ne bilo ni u redu.

'Kod nas je taj pojam zaštite sudaca na niskoj razini ili ne postoji, to je jedno poimanje sudaca i sudačke profesije kao jedne vrste referentnog posla, dakle uopće se ne pravilno poima sudački posao', kaza je Dobronić za RTL Danas.

Na upit je li paljevina automobila bila poruka da mafija trese državom kazao je da nećemo sad reći da direktno trese državom, ali sigurno se jako osilila i postaje sve više beskrupulozna.

'Pogotovo se vidi po tome što ovakvih primjera mislim da nije bilo', govori Dobronić

Zašto su suci meta? Nije ovo prvi put?

'Ja bih samo rekao da neki su rekli da kad suci i tužitelji budu ubijeni to će biti znak da obavljaju dobar posao, mislim da je ovo znak da suci rade svoj posao, ali i mora biti znak da se država i javnost moraju drukčije moraju odnositi prema sudačkom poslu', smatra Dobronić.

Ali prijavljuju li suci prijetnje?

'Jednim dijelom da, ali ako je prijava, onda prijave policiji i USKOK-u, nisam dobio direktno, ne mogu se sjetiti da mi je netko baš rekao da mu se prijeti', govori.

Da smo u Italiji, činjenica je da bi se nakon ovakvog cijela država digla na noge, je li u Hrvatskoj izostala reakcija?

  • +6
U Osijeku zapaljen automobil Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Mislim da je, to govori o onom što sam rekao, to je taj površan odnos prema sudstvu, to se smatra kao da je gotovo normalno, i zato ja tražim da ova istraga koja bude provedena bude najprofesionalnija koja je moguća, smatram da ravnateljstvo policije mora direktno biti uključeno u to, po mogućnosti i SOA jer ako će se to voditi kao bilo koja druga istraga - to neće biti dobro, to nećemo prihvatiti u sudstvu dobro, to ćemo prihvatiti kao još jedan znak potpuno pogrešnog odnosa izvršne vlasti prema sudovima', poručuje Dobronić.

Ova sutkinja radila je na puno značajnih predmeta, Varga, slučaj Mamić, ali i sudila onima koji su zapalili vikendicu bivšem glavnom državnom odvjetniku Ortynskom? Mislite li da je to povezano s njenim predmetima?

'Gledajte, to možemo samo nagađati, to može biti, može biti i nešto deseto, zato je najvažnije da se napravi najprofesionalnija istraga i da je svakom jasno da se postavi sustav osiguranja sudaca i da jedan broj sudaca kad vodi opasne predmete mora imati osiguranje', zaključuje.