OPREZNI LUKA BEBIĆ

'Dobro razmisliti o novom ministru gospodarstva'

11.11.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Na Predsjedništvu Sabora odlučeno je da nova sjednica počinje 19. studenog, a do kraja mjeseca očekuje se imenovanje novog ministra gospodarstva i rasprava o ratifikaciji arbitražnog sporazuma sa Slovenijom

'Sabor će zasjedati sve do 11. prosinca, a ako bude potrebe, i do 15.', rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić i najavio da će do tada raspraviti 36 točaka dnevnog reda.

Najprije se od Vlade očekuje prijedlog izmjene Zakona o Vladi i imenovanje i glasovanje o prijedlogu nasljednika Damira Polančeca, novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade. Nekoliko dana nakon toga očekuje se i prijedlog proračuna za 2010. godinu.

'Naravno, očekujemo ratifikaciju arbitražnog sporazuma, s tim da bi i Odbori trebali o tome raspraviti', rekao je Bebić i najavio rasprave u najmanje tri odbora: za europske integracije, vanjsku politiku i Nacionalni odbor. Ratifikacija se prema Bebiću može očekivati krajem ovog mjeseca ili najkasnije početkom prosinca.

Na pitanje očekuje li da bi novi ministar gospodarstva mogao biti Borislav Škegro, Bebić je rekao da ništa ne očekuje, 'jer su to sve spekulacije'. 'Moguće je da se malo konzultiramo, ali pravo prijedloga ministra ima predsjednica Vlade i vjerojatno ćemo i taj problem riješiti vrlo brzo', odgovorio je Bebić i dodao da za nikoga ne navija i da će, 'ako su objektivne procjene da netko može obavljati tu dužnost', prihvatiti prijedlog, a u suprotnom će svoje mišljenje reći u internim raspravama.

Bebić nije zabrinut što je ministarstvo gospodarstva 11 dana bez ministra te kaže da se nakon brze smjene Polančeca ne može očekivati i brzo imenovanje novog ministra. 'Ipak, smatram da je u ovoj situaciji gospodarstvo doista broj jedan i da su naši problemi veliki s obzirom na krizu i recesiju. Mislim da treba dobro promisliti koga će se imenovati kao ministra gospodarstva.'

Na pitanje može li se sumnjati u vjerodostojnost Sabora nakon obrazloženja suca Županijskog suda u Zagrebu Željka Horvatovića da je svjedočenje potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa na suđenju Branimiru Glavašu, u vrijeme kada je predsjedao parlamentom, bilo nevjerodostojno, Bebić kaže da to ne govori o vjerodostojnosti Sabora. 'To govori o pravu suda da prosuđuje na osnovu dokaza, a koliko će koji sud uvažavati koja svjedočenja, neću se miješati.'

'Ja o tome imam svoje mišljenje, i ja sam skoro cijeli rat više proboravio u Slavoniji i Osijeku, nego u Dalmaciji gdje sam rođen', istaknuo je Bebić i rekao da ga je tko pitao o tome na sudu, imao bi što za reći. 'Ali nije me nitko postavio za svjedoka pa onda neću ni sada ništa govoriti, jer je to pitanje koje zadire u mnoge stvari', zaključio je Bebić.