NADA ZA RAJEVO SELO

Dobre vijesti: Pronađeno rješenje za puknuti nasip

22.05.2014 u 14:52

Bionic
Reading

Od ministra policije Ranka Ostojića doznajemo da su Hrvatske vode i Hrvatska vojska pronašle rješenje za puknuti nasip u Rajevu Selu

Riječ je o svojevrsnom prednasipu koji bi poput 'vrata' trebao spriječiti novi ulaz vode, a pustiti poplavu van. Za to će trebati materijal težine 60 tona. Prihvaćanje takvog rješenja očekuje se večeras.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Dragutin Repinc, koji je jutros preletio ugrožena i poplavljena područja u županjskoj Posavini, kazao je ranije na konferenciji za medije kako će pripadnici vojske u suradnji s Hrvatskim vodama pokušati danas djelomice zatvoriti otvor na razrušenom nasipu kod Rajeva Sela preko kojega voda istječe iz Save i plavi Posavinu.
Kod toga mjesta nasip je probijen u subotu, i to u širini od 12,5 metara, a vojska će ga pokušati sanirati tako da ga se potpuno ne zatvori jer, kako je objašnjeno, mora se ostaviti mogućnost da se, kada razina Save opadne, voda iz Posavine preko toga oštećenja vrati u Savu.

Po riječima zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zijaha Mahmutspahića, razina rijeke Save kod Županje danas je za 1,8 metara niža od maksimalno dostignute visine prošloga vikenda. Iako natopljeni, nasipi su u županjskoj Posavini stabilni, kazao je.

Nakon sastanka vukovarsko-srijemskog Državnog centra za zaštitu i spašavanje i Stožera za zaštitu i spašavanje, ministar policije Ranko Ostojić poručio je kako je najvažnija poruka današnjeg sastanka ta 'da općinski stožeri rade svoj posao, županijski stožer svoj, a od jučer djeluje i državni stožer koji je oformljen s namjerom da realizira one stvari koje nadilaze razinu općinskih i županijskog stožera'.

Planirana je i gradnja centra za volontere koji će raditi na sanacijskim poslovima. Centar bi imao sanitarne čvorove, restoran i prostorije za odmor. Županijski stožer najavio je već dolazak 14 volonterskih grupa za koje bi trebalo oko stotinjak ležajeva i/ili vreća za spavanje.

Također, kao velika nužda nameće se zaprašivanje protiv komaraca koji će, nakon što se voda povuče, predstavljati velik problem tamošnjem stanovništvu i volonterima. Naime, ministar policije kazao je da je u ovom trenutku najvažnije što preciznije odrediti ciljeve koji se moraju zajednički realizirati, jer, kako je upozorio, stiže 'gadno' razdoblje s visokim temperaturama te je moguća pojava zaraza na poplavljenim područjima.

Po njegovim riječima, na poplavljenim područjima nastavlja se izvlačenje žive i uginule stoke, a posjet tim područjima, ako nije neposredno uključen u obranu, pa i mještanima strogo je zabranjen te moguć jedino organizirano.

Na pitanje ima li na poplavljenim područjima pokušaja krađa, Ostojić je kazao kako je 'stanje s pljačkašima takvo da im neće pasti na pamet da dođu pljačkati'. Poručio je kako će se prema svima koji posegnu za tuđom imovinom na stradalim područjima primijeniti najstrože policijske ovlasti.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić ustvrdio je kako sustav pomoći ugroženim područjima funkcionira u potpunosti te kako je 'ovo prilika da pokažemo snagu i jedinstvo kako bi se spasilo što se spasiti da'.

Sada je Sava skoro metar niža od maksimalnog vodostaja, ali je i dalje previsoka. Ohrabruje tempo opadanja, no moglo bi doći do usporavanja zbog Dunava čiji je vodostaj u Austriji visok. Iz Hrvatskih voda nam kažu kako je vodeni val Dunava opasan, jer će manje primati vode iz Save koja se u nj ulijeva. Osim toga, mogao bi i Dunav probiti zbog čega su već spremni u Đakovu, gdje su za svaki slučaj organizirali krizni stožer.

Trenutačno je alarmantna situacija u Soljanima, u koje se vraća voda iz Strošinaca. Za Soljane se grade zečji nasipi visoki 40 centimetara da ostanu izolirani, osim ako opet negdje pukne pa voda grune.