SPAŠAVANJE IZ GORUĆEG AUTA

Dobitnik priznanja 'Ponos Hrvatske' član razbojničke bande

05.07.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Dvojica iz trinaesteročlane skupine provalnika, osumnjičenih za seriju teških krađa u riječkoj regiji, nakon okončane policijske istrage privedena su jučer ujutro sucu istrage Županijskog suda u Rijeci. Sutkinja Ksenija Zorc odredila je jednomjesečni istražni zatvor Mati Šnajderu (28) i Deanu Grublješiću (23), obojica iz Rijeke (Rujevica 1). Određeno je i jamstvo, svota čijim plaćanjem mogu ćeliju riječkog zatvora zamijeniti slobodom, a ona iznosi za svakog 50 tisuća kuna

Dvojicu osumnjičenih policajci su priveli na riječki Županijski sud oko 10 sati, poslije ispitivanja koja su obavljena u policiji, po nalogu tužiteljstva. Dovođenju dvojice pred sutkinju Zorc prisustvovali su njihovi branitelji, odvjetnici Anton Denona i Željko Andrijanić, piše Novi list

Slučaj ima i jedan kontroverzan detalj; pritvoreni Dean Grublješić ima i drugo lice, u sjećanju je ostao i kao jedan od troje ljudi koji su krajem prošle godine dobili priznanje za 'Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske', godišnju nagradu Državne uprave za zaštitu i spašavanje najhrabrijima i najnesebičnijima, koji se nisu libili izložiti se opasnosti kako bi spasili druge. Dean Grublješić dobio je priznanje jer je iz plamtećeg automobila na autocesti Rijeka-Zagreb spasio vozača koji ne bi preživio bez njegove pomoći. Koincidencija je da je na dodjeli priznanja bio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je na čelu institucije koja je sada provela istragu o provalama u kojoj je nagrađeni Riječanin drugi na listi okrivljenih.


Slučaj, u kojem je Grublješić iskazao veliku hrabrost, zbio se na čvoru Oštrovica u siječnju prošle godine. Vidjevši kako gori Škoda Fabia, Grublješić je odmah zaustavio svoj Audi A6 kojeg je vozio u drugom smjeru autoceste, stao sa strane i upalio četiri žmigavca Preskočio je ograde da bi došao do suprotnih traka autoceste, te bez krzmanja se dao u izvlačenje vozača iz Škode, čovjeku je kosa već gorjela, zračni jastuk je bio u plamenu. Vatra je umalo zahvatila i Grublješića, koji je uspio izvući vozača iz auta.

Trinaesteročlana provalnička grupa, u kojoj su i dvije žene, tereti se za seriju provala kojima su se domogli plijena od najmanje 400 tisuća kuna. 'Operirali' su od Kastva do Delnica i Grižana, provaljivali ponajprije u obiteljske kuće, poslovne prostore tvrtki i kioske, a među metama provalničke grupe našle su se i zlatarnica, skladišna hala, ugostiteljski objekt i trgovina. Uglavnom su odnosili novac i nakit.

Više pročitajte ovdje