PLIŠANI ZEČIĆI PROTIV LUKAŠENKA

Dobio zatvor jer je organizirao protest igračaka

18.12.2012 u 18:18

Bionic
Reading

Nema nikakvih demonstracija ako ih vlast ne dozvoli! Taj jednostavan zakon bjeloruski nesmjenjivi predsjednik Aleksandr Lukašenko nikako da utuvi neposlušnim opozicijskim glavama u najizoliranijoj zemlji Europe

Subverzivac koji je zbog jednog takvog neodobrenog prosvjeda opet posjetio zatvor jest Pavel Vinogradov, aktivist kampanje 'Govori istinu'. On je velike plišane igračke kakve se prodaju na ulici (medo, zeko, pas) ovih dana donio u parkić i u ruke im stavio parole poput 'Kako to da meso stoji više od votke?' 'Kako to da netko upravlja zemljom već 18 godina?' i slično… Aktivist je pritom namjerno pravio gramatičke greške kako ga se ne bi moglo optužiti za korištenje parola.

No sud mu je odrezao pet dana zatvora proglasivši ga krivim zbog 'nezakonitog protesta'.

Lukašenkova policija već je uhićivala ljude zbog takvih metoda destabilizacije poretka kao što su grupno lizanje sladoleda na trgu ili lupanje nogama o pod, što su vlasti nepogrešivo prozrele kao prosvjed protiv totalitarnog režima. Bjeloruski aktivisti smišljaju razne načine da ismiju pravosudni sistem koji uskraćuje građanima pravo na slobodno javno okupljanje.

Vinogradov je sličan protest s igračkama napravio i u veljači, kada je također završio iza rešetaka. Inače, Lenta piše da je taj oporbenjak u svibnju prošle godine bio osuđen na četiri godine zatvora zbog sudjelovanja u masovnim neredima tijekom predsjedničkih izbora 2010. godine. No u zatvoru je Vinogradov odležao 'samo' nekoliko mjeseci; Lukašenko ga je pomilovao.