POMOĆ UČENICIMA U PANICI

Do glasova i preko besplatnih poduka za maturante

02.05.2013 u 12:04

Bionic
Reading

Još je manje od tri tjedna ostalo do posljednjeg dana nastave za maturante. Nakon 17. svibnja učenike završnog razreda srednje škole očekuju ispiti državne mature. Kako se slavonski maturanti pripremaju za maturu istražio je Glas Slavonije čiji su novinari kontaktirali nekoliko institucija u gradu koje organiziraju takve pripreme. Zanimljiv je podatak da su i neke stranke prepoznale važnost mature u političkoj promidžbi stranaka uoči nadolazećih izbora, pa njihove omladinske sekcije organiziraju besplatne pripreme za maturante

'Upravo je u tijeku posljednji ciklus priprema, koji će završiti 15. svibnja, pred sam početak ispita za državnu maturu. Za taj ciklus vlada iznimno veliko zanimanje maturanata. Učenici su u panici, bliži se državna matura pa sada mnogo više razmišljaju o ispitima nego na početku školske godine', kaže za Glas Slavonije Maja Đurić, voditeljica Centra za poduke i prevoditeljstvo Ad Hoc, koji već treću godinu zaredom organizira pripreme za državnu maturu.

Inače, Ad Hoc organizira godišnje četiri ciklusa priprema za državnu maturu, u njemu su zadovoljni odazivom učenika, a kao svoju posebnost ističu grupu u kojoj maturante u 20 školskih sati uče pisanju eseja. Također, kaže gospođa Đurić, kandidati koji su u Centru prošli pripreme, imaju stopu prolaznosti od čak 85 do 90 posto i mahom upisuju željene fakultete. Cijena po predmetu je 820 kuna, za obročno plaćanje 860 kuna, a za pisanje eseja 450 kuna.

Škola s najviše iskustva i devet godina održavanja priprema za prijamne ispite, a sada i za državnu maturu je Lingua, gdje se tijekom godine održe četiri ciklusa priprema. Posljednji, ubrzani, tečaj bio je početkom travnja. Cijena za 50 školskih sati bilo kojeg predmeta je 900 kuna za gotovinsko plaćanje ili 1.150 kuna za plaćanje na rate.

Imaju i individualne tečajeve za predmete poput psihologije, u koje je uključeno 20 sati od 60 minuta, a cijena je 1.900 kuna, saznali smo od Antonije Šarić. Riječ je o naprednom ponavljanju gradiva, na koje se učenici odlučuju jer su zaboravili što su učili iz pojedinih predmeta u prvim godinama srednje škole. Prolaznost maturanata je oko 80 posto.

Usto, neki maturanti, uglavnom oni imućniji, idu na privatne instrukcije kod profesora, po modelu jedan po jedan, no znatno je više onih koji se odlučuju za besplatne pripreme. Tu mogućnost nude gotovo sve srednje škole, a termini su uglavnom subota prijepodne. Osim toga, i neke stranke organiziraju pripreme za maturante, kao što su Mladež HDSSB-a i Mladež HDZ-a, a pohađalo ih je više stotina polaznika. Pučko otvoreno učilište Osijek zbog slabog odaziva ove godine nije održalo pripreme za državnu maturu.