OLAKŠAVANJE PUTOVANJA

Djelatnici američkog Ministarstva domovinske sigurnosti stigli u evaluacijski posjet Hrvatskoj – ukidanje viza na pomolu?

14.06.2021 u 12:17

Bionic
Reading

Djelatnici Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država stigli su u Hrvatsku kako bi u idućih tjedan dana utvrdili ispunjava li Hrvatska kriterije za ukidanje viza za SAD, tj. za ulazak u američki Program izuzeća od viza. Tim povodom iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu poručuju da je Hrvatska cijenjeni partner i da putovanja između dvaju zemalja proširuju i produbljuju njihove snažne veze

'Naše dvije vlade nastavljaju usko surađivati u pogledu ispunjavanja uvjeta za sudjelovanje u Programu izuzeća od viza. Djelatnici američkog Ministarstva domovinske sigurnosti borave ovdje, radeći s partnerima hrvatske Vlade na unaprjeđenju zajedničkih ciljeva i adresiranju preostalih tehničkih i programskih uvjeta', priopćilo je Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, dodajući da su međuljudske veze između SAD-a i Hrvatske 'robusne i dalekosežne', a djelatnici Veleposlanstva fokusirani su na dodatno jačanje tih veza.

Posjet djelatnika Ministarstva domovinske sigurnosti završni je dio procesa ukidanja viza za SAD, a oni će ocijeniti ispunjavanje preostalih sigurnosnih preduvjeta. Prema ranijim najavama iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, sve je već trebalo biti spremno, i to ograničavanjem mogućnost zlouporabe sustava e- Građani prilikom izdavanja putovnica, te postignutom operativnosti razmjene podataka i 100-postotne povezanosti nacionalne Jedinice za informacije o putnicima sa zračnim prijevoznicima.

Očekuje se će se vize za SAD hrvatskim građanima ukinuti najkasnije do završetka američke fiskalne godine 30. rujna.

Večernji list ranije je izvijestio da MUP zadnjih nekoliko godina intenzivno surađuje s američkim koelgama na jačanju sigurnosnih kapaciteta kao što su sigurnost granice, migracije i međunarodna zaštita, prikupljanje i analiza podataka o prekograničnim putnicima i putnicima u zračnom prometu, zatim na borbi protiv terorizma te razmjeni podataka o stranim terorističkim borcima i razmjeni informacija.

Prije evaluacijskog posjeta Hrvatskoj, MUP je imao virtualne predevaluacijske sastanke s Ministarstvom za domovinsku sigurnost kako bi se razmijenile informacije. U siječnju i veljači održani su sastanci o zlouporabi identiteta i biometrija, o upravljanju granicom, aktivnostima nacionalne Jedinice za informacije o putnicima te posebno o borbi protiv terorizma i stranim terorističkim borcima.

Podsjetimo, u veljači je evidentiran 'ključni korak' prema bezviznom putovanju u Ameriku: Hrvatska je pala na manje od tri posto odbijenih poslovnih i turističkih viza za SAD, čime je ispunjen važan uvjet za ulazak u američki Program izuzeća od viza.