MASAKR ŽIDOVA

Djedica zločinac pronađen nakon 60 godina

08.12.2008 u 10:36

Bionic
Reading

Nakon više od šest desetljeća umirovljenik iz njemačkog Duisburga pod istragom je jer se sumnja da je 1945. godine počinio ratni zločin

Osamdesetdevetogodišnjem starcu stavlja se na teret da je kao pripadnik SS-a u Austriji počinio masakr nad mađarskim Židovima.

On je navodno kratko prije završetka rata, 29. ožujka 1945, skupa s još jednim pripadnikom SS-a, u austrijskom Gradišću u naselju Deutsch Schützen ubio 60 do 80 Židova na prisilnom radu. Viši državni odvjetnik Ulrich Maaß iz dortmundske Centrale za istraživanje nacističkih zločina smatra da je osumnjičeni 'vrlo vjerojatno' osoba koja je sudjelovala u strijeljanju:

'Optužujemo ga za ubojstvo iz nižih pobuda, rasnu mržnju prema Židovima.'
 
Njemački pripadnici elitnih nacionalsocijalističkih postrojba, takozvanog SS-a, počinili su masakr u Gradišću 29. ožujka 1945. godine kad je ruska vojska već bila u blizini. 60 do 80 ubijenih Židova pripadali su skupini od oko 500 mađarskih Židova koji su na prisilnom radu utvrđivali njemačke rovove. Kad su se ruske trupe počele približavati, trojica pripadnika SS-a su strijeljala nekoliko Židova.
 
Sadašnju istragu je pokrenuo jedan austrijski student politologije. U istraživanju je naišao na ime pripadnika SS-a. Ime zločinca našao je u telefonskom imeniku te je sa svojim profesorom i posjetio starca.
On je rekao da se ne sjeća masakra, da se sjeća samo događaja kad su preživjeli Židovi postrojeni i tjerani u koloni, piše DW
 
 U međuvremenu je znanstvenik pronašao jednog pripadnika Hitlerove mladeži koji se navodno sjeća da je osumnjičeni ubio jednog Židova kad ovaj nije više mogao ići u koloni. Osumnjičeni je to opovrgao.