OSUDA POKRAJINSKE VLADE

Dječak u Vojvodini napadnut jer je Mađar?

08.10.2013 u 19:06

Bionic
Reading

Šesnaestogodišnji dječak iz mjesta Temerina, pokraj Novoga Sada, fizički je napadnut u gradskom autobusu u utorak zbog svoje mađarske pripadnosti, prenijeli su vojvođanski mediji, navodeći da je vojvođanska vlada zatražila provođenje istrage i identificiranje napadača

Dječak je medijima ispričao da ga je u autobusu napao jedan čovjek i da ga je vrijeđao zato što je Mađar, uz grube uvrede na račun svih Mađara, nakon čega ga je udario u lice 'šest-sedam puta'.

Građani u autobusu obavijestili su policiju, ali je napadač pobjegao prije nego što su policija i majka dječaka stigli na mjesto događaja.

'Sada se to događalo mom djetetu, a sutra se to može dogoditi nekom drugom', kazala je majka i najavila da će od vojvođanskog pučkog pravobranitelja tražiti nadzor postupka.

Vojvođanska vlada zatražila je od mjerodavnih institucija da provedu hitnu istragu povodom navoda da je 16-godišnji dječak napadnut u prigradskom autobusu Novi Sad-Temerin jer je mađarske nacionalnosti.

'Atmosfera nesnošljivosti, nasilništva i nepoštovanja ne smije se tolerirati i ne smije se relativizirati, a svako nepoštovanje zakona mora biti oštro kažnjeno', stoji u priopćenju vojvođanske vlade.

Pokrajinska vlada oštro je osudila i 'očiti sigurnosni kaos' i atmosferu nesigurnosti u Novom Sadu posljednjih godinu dana.

U glavnom gradu Vojvodini dogodilo se nekoliko teških incidenata u kojima su počinitelji bili maloljetnici.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je ponedjeljak da Vojvodina mora imati svoju policiju i službu sigurnosti, kako bi se zaustavio val nasilja u Novom Sadu i pokrajini i kako bi se građanima zajamčio normalan, miran i stabilan život.

Potičući atmosferu srpskog nacionalizma Srpska napredna stranka napada na autonomiju Vojvodine želeći nakon što je došla na vlast u Srbiji zavladati i u toj pokrajini u kojoj vlast još uvijek drži Demokratska stranka.