UNICEF-OV IZVJEŠTAJ

Djeca u Hrvatskoj dobro zaštićena

16.01.2009 u 17:21

Bionic
Reading

U izvještaju UNICEF-a o stanju djece u svijetu, Hrvatska je zauzela visoko 160. mjesto i pretekla SAD

160. mjesto pokazatelj je visoke razine zaštićenosti djece.

'Hrvatska je od 1990. uvijek među 40-ak najrazvijenih zemalja svijeta i vidljiv je stalni polagani napredak', istaknula je predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Tanja Radočaj na konferenciji za novinare.

Navela je da se u Izvještaju iz godine u godinu prati stanje djece prema standardnom pokazatelju - smrtnosti djece do pet godina. Na rang-listi zemalja prvo mjesto znači da je riječ o zemlji u kojoj djeca najviše umiru i već godinama zauzima ga Sierra Leone, a u Afganistanu, koji prije nije bio u tako lošem stanju, pogoršavaju se uvjeti i sada je na drugome mjestu, rekla je Radočaj.

Navela je da je Hrvatska do prije nekoliko godina dijelila mjesto sa SAD-om, a sada je malo pretekla SAD. Hrvatska je na 160. mjestu, a SAD je na 151. mjestu. Hrvatska svoje 160. mjesto dijeli s Australijom, Kanadom, Estonijom, Novim Zelandom i Velikom Britanijom.

U Hrvatskoj je smrtnost novorođenčadi i majki vrlo niska i u skladu s prosjekom Europske unije, pa je, po tim pokazateljima, među najrazvijenijim zemljama svijeta, izjavila je Radočaj. Istaknula je da se u Hrvatskoj skrb o majkama i djeci u prvim danima života može znatno poboljšati u rodilištima jer se, unatoč visokom stupnju razvoja, veliki broj djece još odvaja od majki nakon porođaja, čime se ometa početak dojenja i stvaranje privrženosti majke i djeteta. Tek trećina hrvatskih rodilišta nosi naziv Rodilište - prijatelj djece