VANDALIZAM U KNINU

Djeca pod istragom zbog oštećivanja srpskih grobova

04.01.2013 u 19:05

Bionic
Reading

Dogradonačelnik Knina Tomislav Vrdoljak osudio je danas izgred koji se dogodio prvog dana 2013. godine, kad je nepoznata osoba razbila izlog Srpskoga kulturnog društva Prosvjete u Kninu, kao i vandalski pohod osoba koje su prekjučer oštetile nekoliko grobova na kninskome pravoslavnom groblju kod hrama sv. velikomučenika Georgija

Vrdoljak je rekao kako su oba čina za najoštriju osudu te kako očekuje od policije da pronađe i primjereno kazni počinitelje. Ipak, dodao je, ti izgredi nisu slika suživota Hrvata i Srba u Kninu.

Miran suživot svih građana Knina, koji Gradska uprava uspješno gradi godinama, može biti primjer ostalim sredinama, istaknuo je Vrdoljak.

Izlog Prosvjete u Kninu razbila je nepoznata osoba na Novu godinu 2013. Po riječima glasnogovornice šibensko-kninske Policijske uprave Marice Kosor, izlog je razbijen oštrim predmetom. Policija neće podnijeti kaznenu prijavu protiv počinitelja jer su iz kninske Prosvjete odbili podnijeti prijedlog za kazneni progon, dodala je glasnogovornica Kosor.

Ipak, istaknula je, to ne znači da policija ne prikuplja podatke kako bi došla do odgovornih za taj izgred.

Također, po priopćenju Eparhije dalmatinske, prekjučer oko 16 sati nepoznate osobe oštetile su nekoliko grobova, nadgrobnih spomenika i križeva te su razbile vaze s cvijećem na kninskom pravoslavnom groblju.

U međuvremenu, šibensko-kninska Policijska uprava priopćila je da su za kazneno djelo povrede mira pokojnika nakon kriminalističke istrage u Policijskoj postaji u Kninu osumnjičeni maloljetnik i troje djece s tog područja.

Utvrđeno je da su osumnjičenici 2. siječnja popodne na kninskome pravoslavnom groblju kod crkve sv. Đurđa, bez nekog posebnog razloga, na nekoliko grobnica oštetili spomenike, pokrovne ploče, križeve i vaze. Šteta će se utvrditi poslije.

Protiv osumnjičenoga maloljetnika Općinskome državnom odvjetništvu za mladež u Šibeniku bit će podnesena kaznena prijava, a Državnome odvjetništvu poslat će se posebno izvješće o osumnjičenoj djeci.