LOŠ PRIMJER ZA BIH

Dizdarević: Sarajevo je skoro etnički čisto!

02.03.2009 u 15:10

Bionic
Reading

Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava BiH, ponovio je svoju tvrdnju da je glavni bosanskohercegovački grad postao praktično jednonacionalan

SARAJEVO - Na molbu da objasni svoju izjavu da je Sarajevo jednonacionalni grad, Dizdarević je na televiziji rekao da je Sarajevo grad u kojem je 90 posto Bošnjaka, te da je situacija još dramatičnija kada se gledaju javne djelatnosti, gdje Bošnjaci predstavljaju 95 posto zaposlenih.

'Želja mi je da ukažem na stanje koje nije dobro, te da se aktiviraju politike koje bi stimulirale povratak', pojasnio je Dizdarević.

Upitan kakvim vidi stanje u drugim gradovima BiH, kazao je da svi znaju da ima i drugih, potpuno etnički očišćenih sredina, ali da je najvažnije da se Sarajevo, kao glavni grad, rekonstruira kao multietnički.

Početkom kolovoza prošle godine, podsjeća Pincom.info, Dizdarević je rekao da je Sarajevo postalo jednonacionalni grad u kojem je politika etničkog čišćenja, nažalost, uspješno obavljena. Rekao je i da se pojavljuje krug ljudi koji pripadaju svim narodima i nacionalnim manjinama, ali 'građani Sarajeva su preko 90 posto pripadnici samo jedne nacije, odnosno bošnjačke'.

'Kada bi bilo dobre volje da se BiH rekonstruira po multietničkom principu, neminovno bi bilo krenuti od Sarajeva', pojasnio je tada, u izjavi koja je izazvala brojne reakcije.