ZABAVA ZA SREDNJU KLASU

Disney otvara zabavni park u Kini

14.06.2016 u 11:25

Bionic
Reading

Disney će ovog tjedna u Šangaju otvoriti svoj prvi zabavni park u Kini s nadom da će, unatoč usporavanju kineskog gospodarstva, novonastala srednja klasa tamo trošiti svoj novac na zabavu

Kompleks vrijedan 5,5 milijardi dolara biti će dom najvećeg Disneyevog dvorca na svijetu, a ljude će pokušati privući baladom na brodu 'Pirata s Kariba', spektaklom oko filma 'Kraljevstvo snijega' te atrakcijom 'Star Wars' i likovima iz kultne znanstveno-fantastične sage.

Projekt je započet 2011. godine, a direktor Disneya tad je novinarima rekao da će to predstavljati veliku prekretnicu u povijesti grupacije.

Otvaranje ovog parka događša se u vrijeme kada Kina bilježi najmanji gospodarski rast u četvrt stoljeća, nakon desetljeća dvoznamenkastog rasta potaknutog državnim investicijama.

Te brojke ne zabrinjavaju grupaciju Disney koja računa na procvalu kinesku srednju klasu i njihov juriš na njihove atrakcije, hotele, restorane i suvenirnice. Tu ambiciju dijeli i kineska vlada koja želi oživjeti potrošnju unutar Kine.

Disney nije jedini div zabave koji želi privući naklonost novonastalih kineskih potrošača. Zabavni parkovi u Kini niču brže nego drugdje, s oko 300 projekata financiranih u proteklim godinama, prenosi National Business Daily. U 2015. u Kini je otvoreno 21, a započeta gradnja još 20 takvih parkova.