UZ BLAGOSLOV KARDINALA

Disidenti istjerani iz okupirane crkve na Kubi

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 16.03.2012 18:28
  • Objavljeno 16.03.2012 u 14:40
Kardinal Jaime Ortega

Kardinal Jaime Ortega

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kubanska policija mirno je ispraznila župnu crkvu Gospe od Milosrđa u Havani, gdje je 48 sati bilo zabarikadirano 13 opozicionara, jer Katolička crkva nije pružala potporu disidentima. Dapače, osudila ih je

Glasnogovornik nadbiskupije kazao je da su prosvjednici udaljeni iz crkve nakon što je kod vlasti intervenirao nadbiskup Havane, kardinal Jaime Ortega koji ne želi 'komplikacije' uoči papine posjete Kubi.

Crkva je prethodno zamolila disidente da se sami povuku i prekinu 'neodgovoran čin okupacije crkve', ali je, jer su to odbijali činiti, zatražila intervenciju policije i sve je mirno prošlo.

Nije bilo pokušaja otimanja, niti je policija iskoristila oružje, niti je bilo povišenih tonova. Policajci su bez naoružanja ušli u crkvu i vrlo brzo izašli s prosvjednicima koji su se slobodno vratili kućama i neće biti procesuirani u čemu se vjeruje da je utjecao i sam kardinal Ortega.

Disidenti su tražili da ih Papa primi prilikom posjeta Havani i željeli su upozoriti na loše stanje ljudskih prava na otoku.

Ovo je drugi pokušaj zabarikadiranja u jednoj katoličkoj crkvi. Nedavno se to dogodilo i u gradu Holguinu na istoku Kube i policija je i to brzo okončala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi