NESVAKIDAŠNJI 'POSLOVNI' POTEZ

Direktor Vemila zatočio radnike u trgovini

27.10.2009 u 17:24

Bionic
Reading

U Osijeku je danas zatvorena poslovnica Vemila i to odlukom direktorice ove tvrtke Verice Resković, no samom činu zatvaranja prethodila je nesvakidašnja situacija u kojoj su regionalni direktor Vemila Boris Gojšić i direktorica prodaje Marina Leš zaključali poslovnicu i zatočili zaposlenike

Direktorski dvojac pozvao je policiju u strahu da će radnici uzeti novac od utrška, koji se zadnjih 20 dana skupljao u poslovnici, piše Jutarnji list

Bila je to samo kulminacija višemjesečnih, kako kažu radnici, u najmanju ruku čudnih događaja u sustavu Vemila, pri čemu im još uvijek nisu isplaćene ni plaće za kolovoz, a unazad nekoliko mjeseci svi koji su bili zaposleni na neodređeno, morali su potpisati nove ugovore na određeno vrijeme.

- Mi smo zadnjih 20 dana sav novac od utrška ostavljali u poslovnici i nismo ga predavali u Finu. Njih dvoje su jutros došli po te novce da ih odnesu u Zagreb, a mi smo tražili da nam od tih novaca isplate plaće koje nam duguju, što su oni odbili, pa su nas zaključali unutra i pozvali policiju misleći da ćemo mi sami uzeti te novce - rekao je Robert Pfaff nakon što je policija obavila svoje i napustila poslovnicu Vemila.

U međuvremenu je kroz fax puštena odluka direktorice u kojoj je pisalo da je 19. listopada odlučeno o zatvaranju poslovnice zaključno s 27. listopada “zbog racionalizacije poslovanja, ekonomske krize i loših poslovnih rezultata.”

Radnici su ogorčeni ovakvim ponašanjem i postupcima uprave te ne žele napustiti poslovnicu dok im se ne uruče radne knjižice, liste dugovanja, potvrde o neisplaćenim plaćama i odluka da su tehnološki višak.

- Ne idemo van dok sve to ne dobijemo, kako bismo mogli ostvariti svoja prava na birou. Ovo je strašno što se događa i očito je moguće jedino u Hrvatskoj. Ja sam jedan od onih koji je bio zaposlen na neodređeno, a onda sam, da ne bih dobio otkaz, bio prisiljen potpisati novi ugovor na neodređeno.

Tu sam ispao naivan, ali sada neću i ne želim im dopustiti da se iz ovoga izvuku kako su zamislili. Neke poslovnice su već zatvorene, a tamo su se naše kolege predale prakički bez borbe. Mi to ne želimo i nećemo - kazao je zaposlenik Boris Trošić, dok nam je njegova kolegica Sanda s balkona pokazivala odluku o otkazu, koju je netom prije dobila, kao jedina zaposlenica s ugovorom na neodređeno, od njih sedmero koliko ih je radilo u osječkom Vemilu.

Radnici su inače već u nekoliko navrata, kako su kazali, upozoravali inspektorat na u najmanju ruku čudno poslovanje u Vemilu, a navodno su im poslodavci prije nekoliko dana ponudili na potpis platnu listu antidatiranu na kolovoz, što su ovi odbili potpisati.