CESTE VARAŽDIN

Direktor u pritvoru, zaposlenici na burzi

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 19.11.2010 12:01
  • Objavljeno 19.11.2010 u 12:01
Radnik baušetala građevinar

Radnik baušetala građevinar

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Stotinjak zaposlenika Ceste Varaždin, čiji se generalni direktor Zlatko Korpar nalazi u pritvoru u sklopu istražnih radnji oko poduzeća Autocesta Rijeka Zagreb koje je vodio, uskoro odlazi na burzu

'Cesta će otpustiti oko 120 zaposlenika', upozorio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok govoreći na kolegiju o aktualnim gospodarskim prilikama u Varaždinu, dodajući da će do otpuštanja doći početkom iduće godine.

Uoči prodaje Francuzima, kako bi se pomoglo poduzeću te osiguralo kupalište za građane, tvrtka Ceste Varaždin prodala je sportsko-rekreacijski centar Aquacity, odnosno 33 tisuća kvadrata, Gradu Varaždinu za 6,6 milijuna kuna. Nakon što je uložio još 3,5 milijuna kuna u poslovanje poduzeća, Grad Varaždin je ove godine za Aquacity, odnosno 45 tisuća kvadrata njegovog zemljišta, dobio ponude od tri milijuna kuna, pri čemu bi zainteresirani kupci najprije podmirili dugovanja tvrtke od oko dva milijuna kuna, a ostatak bi bio uplaćen u gradski proračun.

U Cestama Varaždin, jednoj od najvećih domaćih tvrtki u niskogradnji, nisu željeli komentirati smanjenje broja zaposlenika, kao ni pritvaranje svog generalnog direktora i jedinog člana uprave. Isto tako ni iz Colasa, francuske korporacije koja ima većinski udio u Cesti Varaždin, ne odgovaraju na upite o aktualnim događanjima u poduzeću.

Međutim, kako doznajemo u varaždinskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje,već se radi na programu restrukturiranja poduzeća i zbrinjavanja viška radnika sukladno zakonu, nakon čega bi u Cesti Varaždin ostalo raditi 500-tinjak zaposlenika, dok je još prije godinu dana u njoj radilo njih gotovo 800.

Međutim, zbog smanjenja novih poslova u cestogradnji, kao i odustajanja države od već ugovorenih poslova uslijed krize, Cesta Varaždin počela je s restrukturiranjem, odnosno otpuštanjem više od stotinu zaposlenika već krajem prošle godine. Tada je poduzeće još vodio Đuro Podvezanec koje je sa 27 posto od 11.600 dionica bio najveći dioničar Ceste Varaždin, za čiju je dionicu njemu i ostalim suvlasnicima francuska kompanija dala više od dvije tisuće eura.

No od dolaska novog vlasnika i poslovodstva prilike ne samo da nisu poboljšane, nego su još teže, pa nema na vidiku poslova ni za sve postojeće zaposlenike, što je suprotno Korparovim očekivanjima i najavama prilikom preuzimanja vođenja poduzeća.

'Cesta Varaždin se mora konsolidirati i prilagoditi europskim principima organizacije. A što se tiče poslovnih planova moramo prebroditi 2010. godinu i što bezbolnije dočekati da recesija i razdoblje stagnacije prođu, ja sam unatoč svemu optimist', rekao je u veljači Korpar, ali i upozorio da strani vlasnici ne gledaju na veličinu tvrtke ni broj zaposlenih, već im je uvijek najvažniji rezultat i uspješnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi