Vedran Novokmet

Direktor osječkog Ukopa otkrio nam je kako su izdržali pritisak korone: U jednom danu imali smo 13 sprovoda, a svakodnevno mi se glavom motalo samo jedno pitanje

20.02.2022 u 15:23

Bionic
Reading

Njihov je posao stresan. Posljednjih mjeseci nisu imali prilike za predah zbog koronavirusa. Rade u iznimno osjetljivim situacijama koje trebaju dostojanstveno proteći. Koliko je teško raditi u tvrtki koja se bavi sprovodima u vrijeme pandemije, ali i kako je protekla prva godina rada krematorija u Osijeku, drugog uopće u Hrvatskoj, te jesu li se njegovim otvorenjem promijenili običaji ispraćaja pokojnika na posljednji počinak, u razgovoru za tportal objašnjava direktor osječke gradske tvrtke Ukop Vedran Novokmet

Crni rekord oborili su prošlog studenog. U jednom danu obavili su 13 sprovoda. Najveći je to broj otkada je 1946. godine osnovan osječki Ukop i vode se službene evidencije. Neumoljiva statistika u pretpandemijskim vremenima nije prelazila u prosjeku brojku od pet sprovoda dnevno.

'Kada znate da su dani u zimskom periodu kraći te da ne možete započeti ništa prije 10.30 sati, a već poslije 15 sati počne padati mrak te pred sobom imate četiri do maksimalno pet sati da obavite 13 sprovoda, a da svi prođu dostojanstveno i u redu, velik je to stres i vrlo zahtjevna organizacija', otkriva u razgovoru za tportal Vedran Novokmet, direktor osječke tvrtke Ukop koja godišnje isporuči oko 44.000 uplatnica za grobnu naknadu, a ukupno se brine za oko 50.000 grobnica.

Iza njega je tek nekoliko mjeseci na čelu ove gradske tvrtke. Stigao je samo mjesec dana uoči blagdana Svih svetih, ali i trenutka u kojem su koronabrojevi počeli strelovito rasti.

'Pohvalio bih naše službe koje su se organizirale do zadnjeg atoma snage, klesare i tehničku službu, kako bismo pomogli našim grobarima da građani ne osjete pritisak kakav smo imali jer je svaki sprovod specifičan, zahtjevan za obitelj preminulog. Iznimno su to teški i osjetljivi trenuci za sve', opisuje kroz što su sve prolazili posljednjih mjeseci.

Dok hodamo Centralnim, jednim od ukupno 20 groblja koje održava Ukop na području Osijeka, Novokmet nam kaže da je 13 sprovoda dnevno, ako se gleda prosjek, povećanje veće od 100 posto od uobičajenog.

'Bila je to dobra organizacija. Uspjeli smo riješiti sve bez problema', dodaje otkrivajući kako mu se svaki dan glavom motalo samo jedno pitanje - što će biti ako sprovod ne obavimo?

'Naši ljudi imaju puno kontakata, bojali smo se zaraze jer kad krene žarište, ne možeš zaustaviti širenje. Imali smo tri ekipe grobara i zamislite da samo jedna osoba bude zaražena i nemate koga poslati na sprovod', pokušava nam što slikovitije opisati situaciju u kojoj su se nalazili jer su, kaže, upravo oni na najvećem udaru, odlaze po pokojnike, prevoze ih...

I same ih je zanimala statistika i kako je na nju utjecala korona. Posegnuli su stoga za brojevima iz 2019. i usporedili ih s onima iz 2020. i 2021. Novokmet nam kaže da su 2019. na osječkim grobljima obavili ukupno 1282 sprovoda te godinu kasnije 1551. A prije godinu dana Osječanima je ponuđen novi komunalni standard – krematorij u koji je Grad uložio 3,5 milijuna kuna. Otad se i statistike malo mijenjaju. Tako su u 2021. godini obavili 1493 sprovoda i 297 kremiranja pokojnika.

'To je nova djelatnost. Uvijek ima zainteresiranih za takvu vrstu sprovoda, ali u odnosu na tradicionalni pokop, mogu reći u dosta manjem opsegu. Vidi se, ipak, uzlazni trend. Svakim danom sve više Osječana odlučuje se za ovaj način, a imamo upita iz cijele Slavonije, Zagreba i BiH', sažima Novokmet uspoređujući i cijene kremacije u odnosu na tradicionalni sprovod.

'Ako nemate grobno mjesto, prosječna cijena kreće se oko 50 tisuća kuna, a što se tiče kremacije, imate nekoliko izbora. Recimo, imate tri paketa. Osnovni, odnosno standardni je bez ispraćaja, s klasičnom urnom i mogućnosti posipanja pepela u ružičnjak te iznosi 3815 kuna. Drugi paket uključuje obred ispraćaja, ukrasnu urnu i košta 5800 kuna dok za top paket treba izdvojiti 6500 kuna, a uključuje kremaciju, ukrasnu urnu više cijene, korištenje svečane odarnice i obred ispraćaja', navodi dalje, napominjući da je financijski kremacija itekako povoljnija.

Osječki krematorij trenutno radi s 40 posto kapaciteta, ali svakodnevno u Ukop stiže sve više upita. Istovremeno europski podaci govore da se postotak kremiranih u Njemačkoj kreće oko 50 posto, u Sloveniji čak 88 posto, a u njihovom glavnom gradu Ljubljani iznosi 93 posto. Švedska pak prednjači s 93 posto kremiranih pokojnika.

'Radimo tri dana u tjednu, utorkom, četvrtkom i petkom, a samo u ovoj godini obavili smo već 38 kremacija pokojnika', ukazuje na uzlazni trend Novokmet.

U krematoriju su zaposlena četiri radnika. Jedan od njih je Željko Klen. U Ukopu je već 21 godinu.

'Kremiranje je jeftinije, ali i kulturnije. Da, potpuno je to novo Osječanima, ali počinje ga koristiti sve više njih', kratko nam odgovara Klen i dodaje kako je 'ovo posao kao i svaki drugi', a i netko ga mora obaviti.

'Raditi se mora', jasan je Željko.

  • +28
Osječka groblja Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX